Türkiye’de eğitime Amerikan etkisi
Osmanlı Devleti’nde gerilemeyi durdurma hayaliyle başlayan Batılılaşma hareketleri, ilerleyen dönemlerde Batı’nın değerlerini de içine alacak şekilde genişlemiş; Batılılaşma çabaları Cumhuriyet döneminde de devam etmiştir.
Batılılaşma hareketleri günümüzde kabuk değiştirmiş, Türkiye’nin yönü tamamen Amerika’ya dönmüştür. Özellikle son yıllarda Amerikan emperyalizmin etkisindeki dış politika, ABD ve İsrail’le ilişkilerdeki ivme dikkat çekmektedir.
Amerikancılık son yıllarda gerek iç siyasete gerekse dış politikaya iyice etki etmeye başlamış; 80 yıllık parlamenter sistem geleneği terk edilerek, ABD’nin başkanlık sistemi örnek alınarak cumhurbaşkanlığı sistemi oluşturulmuştur. Yine son yıllardaki göçlerle Türkiye, ABD tarzı etnik çeşitliliğe doğru itilmektedir. Bir taraftan açık sınır politikasıyla dünyanın her ülkesinden vatandaşın ülkemize girmesi kolaylaştırılmış, 183 ülke vatandaşının mütekabiliyet şartı aranmaksızın Türkiye’den toprak ve mülk alımının önü açılmıştır.
Türkiye Cumhuriyeti, geldiğimiz noktada eğitim sistemine; dış politikadan iç politikaya; Amerikan tarzı milliyetçilik söylemine varıncaya kadar ABD etkisine girmiştir. Bu sürdürülebilir değildir. Bu yönelim devam ederse, ABD ve onu yöneten Siyonist lobilerin etkisine girmiş, dini ve milli değerlerinden uzaklaşmış bir ülke olmamız kaçınılmazdır.
Eğitimde ABD etkisi
Cumhuriyet dönemi eğitim sistemindeki ABD ve Batı etkisi, daha Cumhuriyet´in ilk yıllarından başlamak üzere yabancı uzman raporlarında kendini göstermiştir. Tanzimat devrinde eğitimdeki Fransız ve İngiliz etkisi, Türkiye Cumhuriyeti´yle birlikte ABD eksenine kaymıştır. Bu bakımdan Amerikalıların eğitim sistemimize müdahalesi diğer devletlerden fazladır.
1933 yılında ABD´den gelen ilk heyet “Türkiye´nin İktisadi Bakımdan Umumi Bir Tedkiki” başlığıyla altı ciltlik rapor........
© Milli Gazete
