Emekliler (EYT’liler dâhil) bütçeye yük mü?
Türkiye’de emeklilik sistemi değişikliklere uğramış, gerek prim, gerek yaş gerekse maaşlardaki bu değişim belli dönemlerde insanımızın yüzünü güldürürken, bazı dönemlerde ise insanlarımızın sıkıntısını artırmış, mağduriyetler oluşturmuştur.
Bu bağlamda, daha önce yaş sınırı düşük olmasına rağmen Turgut Özal’ın başbakan olduğu ANAP hükümeti dönemi yani 10 Ocak 1986’da emeklilik yaşı artırılarak erkeklerde 60, kadınlarda 55’e çıkartılmıştır.
Süleyman Demirel’in başbakan olduğu DYP-SHP koalisyon hükümetinde yaş sınırı tamamen kaldırılarak erkekler 25 yıl, kadınlar 20 yıl çalıştıkları takdirde yaş sınırı olmaksınız emekli olmasının önü açılmıştır. O günlerde cumhurbaşkanı olan Özal, düzenlemeyi veto etse de hükümetin ısrarı üzerine kanun 27 Şubat 1992 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Emeklilikte yaş sınırı Bülent Ecevit’in başbakan, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz’ın başbakan yardımcısı olduğu DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümeti döneminde tekrar yükseltiltilmiş, 8 Eylül 1999 tarihinde yasalaşan kanun ile yaş sınırı erkeklerde 60, kadınlarda 58’e yükseltililerek EYT mağduriyeti oluşturulmuştu.
Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın lideri olduğu Fazilet Partisi, kanunun çıkmasına engel olmaya çalışmış, 111 milletvekiliyle yeterli çoğunluğu sağlayamadığı için yasayı engelleyememiş ancak yasanın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştur.
Emeklilerin siyasi tarihimizdeki en parlak dönemi Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın başbakan olduğu REFAHYOL hükümeti dönemidir. Bu dönemde memur emeklilerine bir yılda 6, işçi emeklilerine 1 ve Bağ-Kur emeklilerine "1 reel maaş zammı yapılmıştır.
Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakan olduğu Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında emeklilikte yaş sınırı yükseltilmiştir. Yeni düzenlemeyle 1 Mayıs 2008 yılından sonra sigortalı olanlar erkekler için emeklilik yaşı 2036’ya kadar 60, 2044 yılında ise 65’e; kadınlar için emeklilik yaşı ise 2036’ya kadar 58, 2048’de 65’e........
© Milli Gazete
