menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Gazetecilikte Eygi nezaketi

18 2
12.07.2025

Bismillâhirrahmanirrahîm!

GAZETECİLİĞİ inancı uğruna kullanan müstesna isimlerden biri de Mehmet Şevket Eygi’dir. O, yaşayan ayaklı bir kütüphane, son yüzyılın kibar İstanbul beyefendisi; bilgi, görgü donanımı çok yüksek kültür elçisiydi. 1933 Ereğli doğumlu olan yazar, İstanbul’da Galatasaray Lisesi’ni bitirdi. Ankara’da Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni okudu. Fransızcayı, Arapçayı iyi bilirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nda mütercimlik yaptı.

Gazeteciliğe ve sosyal konulara büyük ilgi duydu. Gazete okumaya 6 yaşında başladı. İlk yazılarını Eşref Edip’in yönettiği Sebilürreşad dergisinde yazdı. 1957’de bir grup arkadaşıyla İslâm dergisini çıkardı. 1960’ta resmi görevinden ayrılarak haftalık Yeni İstikbal gazetesini yayınlamaya başladı. Bu süreçte Bedir Yayınevi’ni kurdu. Menderes’in idamına tepki olarak yazdığı, “Zulümlerin en alçakçası kanunların gölgesinde yapılandır” başlıklı yazısı yüzünden tutuklandı.

6 yıl Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan ve Almanya’da yaşamak zorunda kaldı. Bu süreçte yazıları bazı gazetelerde yayınlanmaya devam etti. 1966’da Bugün gazetesini çıkarmaya başladı. 1969’da hac münasebetiyle Türkiye’den ayrıldı. Haftalık Büyük Gazete’yi çıkardı. 1991’den vefatına kadar düzenli olarak Millî Gazete’de 28 yıl “Takvimden Yapraklar” köşesinde yazmayı sürdürdü.

Yazarlığın ve İstanbul’da yaşamanın hakkını verdi. Önde gelen pek çok şahsiyeti tanıma fırsatı buldu. Maneviyat erlerinden Mehmet Zahid Kotku, Ramazanoğlu Mahmut Sami, Muzaffer Ozak; ilim ve fikir insanlarından Necip Fazıl, Sezai Karakoç, Nurettin Topçu, Ali Fuat Başgil, Eşref........

© Milli Gazete