menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kur’an-ı Kerim’den Dersler Devlet Kurmak ve Devlet İdarecisi Seçmek Farz

11 15
08.06.2024

Allahu Azimüşşan’ın 124 bin peygambere tebliğ buyurduğu din tektir ve onun da adı İSLAMİYET’tir. İslamiyet ise devletsiz ve halifesiz icra ve tatbik edilemez. Devlet kurmak ve devlet idarecisi seçmek farzdır. Kur’an-ı Azimüşşan’da Talut kumandasındaki İslam ordusu ile Calut kumandasındaki kâfir ordusunun savaşının anlatıldığı Bakara Sûresi’nin 246-251. âyet-i kerimeleri ibretlidir. 251. âyette devlet kurmanın ehemmiyeti anlatılmaktadır. Bu âyet-i kerimeye meâlen bakalım:

“Allah’ın izniyle onları yendiler. Dâvud, Câlût’u öldürdü. Allah ona (Dâvud’a) hükümdarlık ve hikmet verdi, dilediği ilimlerden ona öğretti. Eğer Allah insanlardan bir kısmı ile diğerlerini savup hizaya getirmeseydi, elbette yeryüzünde nizam bozulurdu. Lâkin Allah, bütün insanlığa lûtuf ve keremi ile muamele etmiştir.”

“Hülasatu’l Beyan” tefsirinde bu âyet-i kerimedeki hikmetler ve dersler şu şekilde nazarlara sunulmaktadır:

“Harbin meşruiyetindeki hikmet; âlemin intizamına badi [sebep] olması olduğunu Vacip Tealâ bu âyette beyan etmiştir. Çünkü bazı nâsın [insanların] zulmünü bazı âharla [diğerleriyle] defetmemiş olsaydı, zalimler galebe ederek, mazlumlar perişan olur ve bütün dünya zulümle dolar, âlem harap olur ve yeryüzü bütün mefsedet [kötülük] içinde kalırdı. Şu halde muharebeyle fâsıkları ve kâfir ve zâlimleri kahr u tedmirle mazlumlara muavemet edip, zalimlerden onların intikamını almak ayn-ı adâlet olduğundan fisebilillah mukatelenin, âlemin salahına sebep olacağında........

© Milli Gazete


Get it on Google Play