menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

“Misak-ı Milli”ye Ne oldu?

14 4
01.07.2024

Kanaat Kütüphanesi tarafından Hilal Matbaası’nda bastırılan “Misak-ı Millî Haritası”, Kurtuluş Savaşı yıllarında TBMM başta olmak üzere resmî dairelerde asılı idi. 68x100 cm. ebatlarındaki bu haritanın ölçeği 1:2.250.000’dir. Ayrıca harita üzerinde demiryolları, ticaret limanları, yapımı devam eden yollar ve yol projeleri ile haberleşme noktalarını gösteren hatlar ve işaretler bulunmaktadır. Tarihsizdir. Misâk-ı Millî belgesine dayanılarak hazırlanan Misâk-ı Millî Haritası’nda; İskenderiye-Port Said hizasına kadar olan bugünkü Suriye, Lübnan, Filistin ve Irak toprakları kapsama alanına alınmıştır. Ayrıca Adalar, Kıbrıs ve Batum da Türkiye’nin sınırları içinde gösterilmektedir.

“Misak-ı Millî” yani bugünkü Türkçe ile “Millî yemin” ilk önce Mondros Mütarekesi’nin akabinde, Osmanlı Meclis-i Mebusanında görüşülmüş ve 28 Ocak 1920’de “Ahd-i Millî Beyyaname” adıyla oy birliği ile kabul edilmiş ve 17 Şubat’ta kamuoyuna açıklanmıştır. Bu “Ahd-i Millî” daha sonra “Misak-ı Millî” adıyla tanınacaktır.

Misak-ı Millî’nin temeli, 22 Temmuz-7 Ağustos 1919’da yapılan Erzurum Kongresi ile 4-11 Eylül 1919 tarihinde yapılan Sivas Kongrelerinde atılmıştır. Sivas Kongresi’nin talepleri doğrultusunda Osmanlı Hükümeti 1 Eylül’de (1919) genel seçim kararı almış, Kasım ayında yapılan seçimlerde, Anadolu’nun her ilinde Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin gösterdiği adaylar kazanmıştır. İşte bu Meclis, ilk icraatlarından biri olarak Misak-ı Milli kararını almış ve bu kararı dünyaya açıklamıştır. Altı maddelik bu kararda; Erzurum ve Sivas Kongrelerinde belirtildiği üzere, ahalisi Müslüman olan ve Osmanlı mülküne tabi bütün memleketlerin ayrılmaz bir........

© Milli Gazete


Get it on Google Play