Hypatia: Bilgelik ve Cesaretin Işığı
Antik çağın en parlak kadın filozoflarından biri olan Hypatia, bilim, felsefe ve insanlık onurunun simgesi olarak tarihe geçmiştir.
M.S. 360-415 yılları arasında yaşamış olan Hypatia, İskenderiye’de doğmuş ve tüm ömrünü bilgiye ve öğretmeye adamıştır. Onun yaşamı, düşünce özgürlüğünün ve aydınlanmanın hem görkemli bir zaferini hem de trajik bir bedelini temsil eder.
Hypatia, linç edilerek öldürülmüş ilk kadın matematikçi, gökbilimci, filozof ve kütüphanecidir. Tarihte yok sayılmış, aşağılanmış, “cadı, şeytan” olarak yaftalanıf öldürüldükten sonra unutulmayabırakılmış kadınlardan sadece birisidir. Onun hayatı ve öldürülmesi: “Neden tarihte hiç kadın filozof, matematikçi, edebiyatçı vs. yok?” sorusuna da cevap verir.
Hypatia, ünlü matematikçi ve filozof Theon'un kızıydı. Babasının gözetiminde büyüyen Hypatia; matematik, astronomi, felsefe ve mekanik alanlarında derin bilgiler edinmişti. Yıldız aralıklarını, yıldızların yüksekliğini ve dolayısıyla açılarını ölçmeye yarayan usturlap ve sıvıların göreceli yoğunluğunu belirlemeye yarayan hidrometre gibi tarihi bilimsel aletler icat etti. Kopernik’in güneş merkezli evren modelini ortaya koyarken Hypatia’nın varsayımlarından ilham aldığı biliniyor. O dönem İskenderiye'si, kültürel ve bilimsel çeşitliliğiyle ünlüydü, fakat aynı zamanda siyasi ve dini çatışmaların da merkezindeydi.
Hypatia, Neoplatoncu bir filozof olarak tanındı. Platon'un ideallerini, Plotinus’un yorumlarıyla birleştirerek bilgi ve ruhun yüceliğine odaklanan bir öğreti geliştirdi. İskenderiye Üniversitesi ve Büyük Kütüphane’nin devamı olan........
© Milat
