menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Suriye’de Kanlı Tuzak: Rejim Kalıntıları, İç Savaş ve İsrail’in Stratejisi

13 1
10.03.2025

Suriye'de yıllardır süren savaşın ardından eski rejim mensupları için bir uzlaşı yolu açılmıştı. Rejim subaylarına ve askerlerine af getiren bu uygulama özellikle Baas rejiminin zulmüne uğrayan milyonlarca insan için ağır bir karardı. Yeni yönetim bu hamlenin geçmişin yaralarını sarmaya ve ulusal birlik oluşturmaya yönelik olduğunu savundu. Ancak bu affın bedelinin ağır olacağını düşünenlerin sayısı hiç de az değildi.

Baas’ın Kanlı Mirası ve Hafız Esed’in Yol Haritası

Suriye’de iktidar, uzun yıllardır azınlık bir grubun elinde bulunuyordu. Hafız Esed’in 1970 darbesiyle başlattığı bu süreç, oğlu Beşar Esed’in yönetiminde daha da otoriter bir hal aldı. 1967’de Golan Tepeleri’ni İsrail’e karşı savunmasız bırakmasıyla hafızalara kazınan Hafız Esed, iç siyasette de Sünni subayları tasfiye ederek yerine Nusayri azınlığa dayalı bir ordu ve bürokrasi oluşturdu. Yıllar boyunca sürdürülen baskılar Hama ve Halep gibi kentlerde on binlerce insanın katledilmesiyle sonuçlandı.

Baas ideolojisi, Arap milliyetçiliğini kullanarak İslami kimliği zayıflatmaya çalıştı. Siyasi tablo adatmasın, bölgedeki milliyetçilik ve Baas ideolojisi en çok Batı ve İsrail’in işine geliyordu. Batı ve İsrail’in doğrudan desteklediği bu politikalar, Filistin meselesine duyarlılığı azaltmayı amaçlıyordu. Ancak bu strateji Suriye halkının geniş kesimlerinde hiçbir zaman kabul görmedi.

Savaş Sonrası Yara Sarma Çabaları ve Rejim Kalıntılarının Kalkışması

Suriye devrimi zaferle sonuçlandığında yeni yönetim katılımcı ve adil bir sistem inşa etmek için uzlaşma adımları attı. Eski rejim mensuplarının önemli bir........

© Milat