Blondie Neden İyi?
Çirkinliğin Tarihi’ni yazan Umberto Eco, güzelin farkına varılması için çirkinliğin gerekli olduğunu vurgular. Biz bu durumu daha çok “her şey zıddıyla kaimdir” olarak biliyoruz. Dolayısıyla artık Doğu-Batı ayırt etmeksizin aklımızda aynı soruların dolandığını tahmin etmek zor değil: “İnsan, güzelin farkına varmak için yeterince çirkinlik yapmadı mı?” sorusu bu sorulardan sadece biri… O zaman insanın, dünyanın geri kalanına yetecek kadar çirkinlik var ettiğini unutmadan ve güzelin farkına varmamızı sağladığı için Habil’den daha çok Kabil’e minnet duymadan bu soruya cihanşümul bir cevap vermek gerekiyor.
Çirkinlik aslında Kabil’den beridir var. Dolayısıyla üzerine kalın bir örtü örtmemiz, yokmuş gibi davranmamız çirkinliğin hep var olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Zaten biz de çirkinliğin varoluşsal yönünden ziyade insanın tarihteki ilk savaşında çirkine karşı kaybetmiş olmasının mutlak bir yenilgi olarak kabul edilmesine ve güzelin sadece cennette varılacak bir menzil olarak kabul edilmesine itiraz ediyoruz.
Umberto Eco'nun çalışmaları, bu itirazlarımızla beraber çirkinlik kavramının evrensel olmadığını ve zamanla değiştiğini göstermesi bakımından diğer çalışmalardan ayrılıyor.........
© Milat
