Bazı Hayatlar Çevreye Işık…
Biyografi kitaplarında son yıllarda önemli bir artış görülüyor. Bu çok sevindirici. Zira örnek hayat yaşayanlar, çevrelerini de aydınlatıyor.
Eskilerin tercüme-i hâl veya tarihçe-i hayat dedikleri biyografi türüne son yıllarda büyük önem verildiği görülüyor. Geçmişte çok zayıf olan bu edebiyat türü, ciddî anlamda gelişme yolunda. Yayın kuruluşlarımız, artık önemli fikir, sanat, edebiyat, kültür, dil ve medeniyet öncülerinin hayatlarını kitaplaştırıp okuyucularına ulaştırıyorlar. Bu yayınların bilhassa arayış içinde olan çocuklarımıza ve gençlerimize yol gösterip yön vereceğine kesinlikle inanıyorum.
Geçmiş yıllarda hazırladığım ilk biyografik kitabım Yûnus Emre hakkındaydı. Sonra Yahya Kemal’e dair küçük bir denemede bulundum. Seneler ilerledikçe bu türe olan ilgim ve sevgim arttı. Kayıp İstasyon, Unutulmayan Edebiyatçılar, Kalem Efendileri kısa biyografilerden müteşekkildi. Seneler ilerledikçe bu yolda ilerlerken Safiye Erol, Ömer Seyfettin, Refik Halid Karay, Sait Faik Abasıyanık, Ziya Osman Saba ve Mehmet Zeki Akdağ’ı merak edip hayatlarını kitaplaştırdım. Safiye Erol, diğerlerine göre biraz daha çok dikkat çekti. Zira bu hanım romancımız yeni keşfedilmişti. Nasreddin Hoca, Mustafa Necati Karaer ve Ziya Nur Aksun, dost yazarlarla birlikte imza attığımız kitaplardı. Ve son olarak Mehmed Âkif Ersoy, Âşık Veysel Şatıroğlu ve Tarık Buğra çıkageldi. Şimdi tezgâhta üç şahsiyet var. Bunlar ne zaman biter, ne vakit yayımlanır bilinmez. Onun için isimlerini özellikle anmıyorum. Zira bir kitabın yazılması ayrı, yayımlanması farklıdır. İkisi de kaderle alakalıdır. Yazmaya başlarsınız ama bitiremezsiniz. Bitirirsiniz ama yayımlanmaz, okuyuculara da ulaşmaz.
Bizim toplum olarak sahalarında başarılı olmuş kahramanları gün ışığına çıkarmamız ve onları toluma, bilhassa gençlerimize ve çocuklarımıza göstermemiz gerekiyor. Zira yeni nesillerin bu rol modellere ihtiyacı var. Bizim kendi serdengeçtilerimiz, alperenlerimiz, kahramanlarımız var. Başka diyarlardan yiğitler arayıp bulmaya ve onları numune-i misal olarak göstermeye asla ihtiyacımız yok. Şanlı tarihimiz her sahada binlerce kahramanı bünyesinde barındırıyor. Yeter ki onları keşfetmek için çaba harcayalım. Bu keşiflerin, yeni kültürel zenginliklere yol açacağını unutmayalım. Şimdi bu kadar izahattan sonra yeni yayımlanan bazı biyografi kitaplarına göz atalım.
DİYANET’TEN BİYOGRAFİ SERİSİ
T. C. Cumhurbaşkanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı, önemli bir biyografi serisine imza attı. Türk edebiyatının temel taşları diyebileceğimiz şahsiyetler hakkında hazırlanan bu eserler, kolektif çalışmaların ürünü olarak kütüphanelerimize kazandırılmış bulunuyor. Yûnus Emre, Mehmed Âkif Ersoy, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nuri Pakdil… Aynı soyağacından gelen beş dev sanatkârımızı ve büyük şairimizi, bu külliyat içinde buluyoruz. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ön Söz’de İslam medeniyetinin büyük coğrafyalarından olan Anadolu’nun nice âlimlere, ariflere, şairlere, ediplere ve erenlere ev sahipliği yaptığını hatırlattıktan sonra sözü derviş Yûnus’a getiriyor ve şöyle devam ediyor: “Yûnus Emre, sözüyle, duruşuyla ve düşüncesiyle, kültür ve medeniyet tarihimizde silinmez izler bırakan bir........
© Milat
visit website