Sorun Üniversite Sisteminde mi, Yönetiminde mi?
Bu köşede “Sorun Eğitim Sisteminde mi, Yönetiminde mi?” başlıklı önceki yazımda MEB’de eğitim yönetimi konusunda değerlendirmelerde bulunmuştum. Yazıda çok sayıda eğitimcinin yönetici pozisyonunda yer aldığına dikkat çekmiştim.
MEB’de durum böyle iken üniversitelerimizde durum nedir? Bu sorunun cevabını bu yazımda değerlendireceğim.
Üniversitelerde yönetici oranını belirlemek için ne kadar akademisyen var, yükseköğretimde yönetici pozisyonlarının sayısı ve akademisyen havuzunda yönetici olabileceklerin sayısal verilerini ortaya koymamız gerekir.
Akademisyen
YÖK’ün 2024-2025 verilerine göre (https://istatistik.yok.gov.tr/), ülkemizde 39.506 profesör, 25.761 doçent, 45.485 Doktor Öğretim Üyesi (Ydoç.) ve 35.288 öğretim görevlisi ve 38.773 araştırma görevlisi bulunmaktadır. Yani Ülkemizde toplamda 185.169 akademik personel bulunmaktadır. Bunlara üniversite yönetiminde araştırma görevlilerine yer verilmemekte, öğretim görevlilerine ise az da olsa yüksekokullarda yer verilmektedir. Asıl yönetici havuzu öğretim üyesi olarak kabul edilen Prof., Doç. ve Doktor Öğretim Üyelerinden oluşmaktadır. Bu grupta 110 bin civarında akademisyen bulunmaktadır.
Peki! Bunların ne kadarı üniversite yöneticisi olarak görev........
© Milat
