Müslüman-Türk Birliği mümkün mü?
Türk/İslam toplumlarının birliği önemlidir. Fakat bunu yüksel bir ideal hatta bir ütopya (düşülkü) olup olmadığını tartışmak gerekir. Ütopya (İng. utopia)/ /düşülkü uygulanma olanağı bulunmayan, ancak bir ülkü olarak düşte var olan toplumsal düzenleme olarak açıklanmaktadır.
Müslüman-Türk toplumları arasında özellikle devletler düzeyinde önemli işbirliği çalışmaları vardır. Bunun örneklerinden biri Türk Devletleri Teşkilatı’dır (TDT). Bu teşkilat, amacı Türk devletleri arasında kapsamlı iş birliğini teşvik etmek olan bir hükûmetler arası kuruluştur. Ancak teşkilat içinde düşünülen üç veya dört ülkenin Kuzey Kıbrıs Rum Yönetimi ile ilişki kurması büyük bir şaşkınlık yarattı. Bu son durum Türk-Müslüman toplumların birliğinin yeniden bir değerlendirme yapılmasına ihtiyaç doğurdu.
Tarihte ve günümüzde Müslümanların/Türklerin birliği hep sancılı olmuştur ve hemen hemen hiç tek bir devlet birliği altında birleşmesi gerçekleşmemiştir. Günümüzde bırakın devletleri Türkiye'de bu düşünceleri savunan dernekleri birleştirmek bile zordur.
Avantajlar
Ortak Dil ve Kültür: Müslüman-Türk dünyasını bir araya getiren en güçlü bağlardan biri, büyük ölçüde paylaşılan inanç, dil ve kültürdür.
Ortak Tarih: Farklı coğrafyalara yayılmış olsalar da, ortak bir tarihi miras paylaşılmaktadır. Bu ortak tarih, ortak kahramanlar, destanlar ve........
© Milat
