menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Milli kimliğimiz tehlikede mi?

20 2
12.06.2025

Değerli okurlarım Kurban Bayramını kutladık. Bayramla ilgili bu köşede bir yazı da yazdım. Okumadıysanız okumanızı öneririm.

Bayram sohbetlerimizde bayramların eskisi gibi geçirilmediği yönünde serzenişler ile karşılaştım. İnternetten bayram ile ilgili yazılanların bir kısmını da inceledim. Yazılan konuşulan çok şey var fakat şu cümle dikkatimi çekti: “Eskiden akrabalar/dostlar vardı; şimdi var olan tek şey yalnızlık… Bu gidişle milli kimliğimizi kaybedebiliriz.” Buna göre iki sorun var: (a) Yalnızlık ve (b) milli kimliğin korunması.

Modern zamanlarda insanın kalabalıklar içerisinde “yalnızlaşması ve yabancılaşması” önemli bir sorundur! Belki de eski bayramlar bu yüzden özlen(il)mektedir. Yalnızlaşmanın daha ilerisinde milli kimlik kaybı ile karşılaşmak mümkündür.

İkinci dikkat çekeceğimiz millî kimlik, (ulusal kimlik) bir milletin/ümmetin kendine özgü düşünüş ve yaşayış biçimi, dil, töre ve gelenekleri, toplumsal değer yargıları ve kuralları ile oluşan özellikler bütünü olarak açıklanmaktadır (TDK).

Bu iki hususta milli/dini bayramlar nasıl bir katkı sağlar?

Bayram

TDV İslam Ansiklopedisinde bayram kelimesinin anlamı ile ilgili olarak şu açıklanmalara yer verilmektedir: Bayram (beẕ-râm) Farsçada, beẕm ve râm kelimelerinin birleştirilmesi sonucu elde edilmiş, “neşeyle konuşup eğlenme, yiyip içme meclisi” anlamında bir birleşik isimdir. Bayram kelimesinin........

© Milat