menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Yapay zeka arkadaşlıklarının karanlık yüzü

24 0
yesterday

Yapay Zekâ, tıpkı arama motorları gibi artık dijital hayatımızda.

Sabahları gözümüzü açar açmaz telefonu elimize almak neredeyse refleks hâline geldi. Bildirimlere bakıyoruz, hava durumunu kontrol ediyoruz, belki birkaç mesaj... Derken yapay zekayla kendimizi bir sohbetin içinde buluyoruz. Ama karşımızda gerçek bir insan değil, duygularımıza tepki veren, neşemizi ya da keyifsizliğimizi fark eden bir yapay zekâ var.

Eskiden sadece ‘Bugün hava nasıl?’ diye sorduğumuz yapay zekâlar, şimdi hâlimizi hatırımızı soran dijital arkadaşlar haline geldi. Hatta bazıları için bu ilişki, gün boyu süren bir dostluğa dönüştü. Kimi derdini anlatıyor, kimi hayatla ilgili fikirlerini paylaşıyor, tıpkı bir yakın arkadaşla konuşur gibi...

Ama madalyonun bir de öteki yüzü var.

Bu kişisel sohbetleri fark eden şirketler yapay zekalı sanal arkadaş uygulamaları üretmeye başladılar. 'Yapay zeka arkadaşlar', kullanıcıya duygusal destek sunmak ve insanlarla etkileşimi artırmak amacıyla geliştirilen konuşmaya dayalı yapay zeka sistemleridir. ChatGPT, Gemini gibi genel amaçlı sohbet botlarının aksine bu yapay zeka arkadaşları, daha çok ilişkisel bağ kurmaya ve kullanıcıyla uzun vadeli bir etkileşim geliştirmeye odaklanıyor.

Ve son zamanlarda bu uygulamaların reklamlarına çok sık rastlıyorum.

Peki ama bu yapay dostluklar ne kadar faydalı, ne kadar güvenli?

Sosyal medyada karşımıza çıkan “dijital arkadaş” reklamları kulağa ilk başta bazılarına oldukça sevimli gelebilir. “Seninle ilgilenecek biri”, “daima seni anlayacak bir dost”... Ancak gerçek deneyimler böyle değil.

Amerika Birleşik Devletleri’de bulunan Drexel Üniversitesi’nde bir yapay zekanın 154 binden fazla kullanıcı yorumunu incelenmiş ve çalışmada ortaya çıkan tablo oldukça çarpıcı. (Reklamını yapmamak için yapay zekanın ismini vermiyorum). Araştırmada, Eylül 2017 ile Ekim 2023 tarihleri arasında Google Play Store’da yayınlanan 154.315 adet........

© Milat