Sınavlar
Bilgi derecesini ölçmek için yapılan yoklamaya, imtihana sınav diyoruz. Ülkemizde çocuklarımızın sürekli önüne gelen bu yoklama çok tartışılıyor. Sınavlara hazırlanmaktan çocuklarımız, çocukluğunu yaşayamıyor. Bir çıkış yolu bulmak gerek ama zor.
Geçen hafta sonu LGS yapıldı. Okuma-anlama-yorumlama öne çıktı. Hatta çok okumak, farklı türlerde okumak gerektiği söylendi. Yeni nesil sorularda sadece metin değil, görsel okuma da var. Dolayısıyla çocuklarımızın farklı alanlarda kendilerini yetiştirmesi gerekiyor. Ne var ki çocuklarımız tek tip bir tarz üzere yetişiyor. O da ekran bağımlılığı.
Bu hafta sonu ise yükseköğretim için çocuklarımız ter döktü. LGS’de olduğu gibi yine okuduğunu doğru anlamak öne çıktı. Soruların uzunluğu, şekiller, farklı okuma biçimleri çocukları zorladı. Birbirine yakın seçeneklerin olduğu sorular çelişkili ve zordu. Çünkü sadece doğruyu değil, en doğruyu ve kesini bulmak isteniliyor. Bu durumda çocukların çokça okuması, algı seviyelerini yükseltmesi, bilgi ile birlikte tecrübelerini artırmaları gerekiyor. Bu şu demek oluyor: Kitaba, deftere, yazı ve kaleme sarılmak.
Hazırlık Süreci
Sınavlara hazırlanmak ciddi bir çalışma ile mümkün. Sadece öğrenci değil, aile de onunla birlikte hazırlanıyor. Evde ciddi bir motivasyona ihtiyaç duyuluyor. Tüm planlar sınava girecek çocuğa göre yapılıyor. Herkeste bir sınav telaşı oluyor. En üst düzeyde alarm veriliyor. Ancak sürecin psikolojik durumu bazen ihmal ediliyor. Çünkü sınava hazırlanan çocuk hem biyolojik hem de psikolojik olarak değişim sürecinde. Bu değişimi de dikkate almak gerekiyor ancak biz çok defa bu alanı hesaba katmıyoruz. Aşırı bir bilgi yüklemesi yapıyoruz. Çocuk bir yerden sonra bu yükü çekemiyor. Yoruluyor, erken havlu atıyor. Bu durumu en başta düşünmek lazım.
Okulların Durumu
Özel okulların akademik başarısı çok dikkat çekmesine rağmen hâlâ devlete bağlı bazı liselerin en çok tercih edilmesi ve buralara derece yapan öğrencilerin yerleşmesi önemli. Devlet okullarının kadro ve fiziki imkânları Milli Eğitim Bakanlığınca sürekli gözden geçiriliyor. İyileştirmeler yapılıyor. Ders müfredatları güncelleniyor. Maarif Modeli ile okullar, çağın ve çocukların şartlarına uygun olarak düzenleniyor. Çocuklar, millî ve evrensel değerlerle yetiştirilmek isteniliyor.........
© Milat
