menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Eğitim ve Gelecek

30 0
07.07.2025

Liselere ve üniversitelere giriş sınavlarından sonra tüm ailelerimiz sınav sonucunu beklemekte. Her yıl büyük bir heyecanın ve stresin yaşandığı bu tablo eğitim konusunda isabetli ve istikrarlı bir gidişatın olup olmadığını düşündürüyor. Herkeste bir gelecek kaygısı var.

Eğitim, kişideki istendik davranışların kazandırılması olarak tanımlanır. Ancak eğitimin kısa vadede neticeleri alınan bir süreç olmadığını söylemek mümkün. Bu süreç sonunda ne istendik davranışlar elde edilebiliyor ne de onca yıl eğitim alan çocuklarımız, gençlerimiz kendilerine bir gelecek kuramıyorsa, burada oturup nerede hata yaptık diye düşünmemiz gerekmez mi?

Türkiye’de büyük sorunlardan biri de kariyer planlamasıdır. Her aile, çocuğunun geleceğine yatırım yapıyor, burası tamam. Ancak çocuğun ilgisi, yetenekleri, zekâsı, disiplini, iştiyakı, hevesi bunlar ne yazık ki göz ardı ediliyor. İkinci bir husus da çocuğa kazandırdığınız donanımın gelecekte işe yarayıp yaramayacağı konusu. Bunu da hesaba katmak gerekiyor. Ne yazık ki yanlış bir kariyer planlaması onca yıl verilen emeği boşa çıkartıyor. Elimizde ne yapacağını bilemeyen, işsiz güçsüz, mutsuz ve huzursuz, bir nesil kalıyor.

İstidada Uygun İstihdam

Öğrencilerimizin yetenekleri ortaya çıkarılmıyor veya buna fırsat ve imkân yok. Yeteneği tespit edilen de bunu geleceğini planlamak için kullanamıyor. Çocuklarımız bir şeye maruz kalarak yani edilgen hâlde eğitiliyor. Çocukların iradesi ve istidadı dikkate alınarak bir eğitim planlansa daha makul, daha ekonomik ve isabetli olacaktır. Tüm bu planlamada en mühim nokta ise Türkiye şartlarıdır. Şunu demek istiyorum: Eğitim verdiğimiz, meslekî formasyon........

© Milat