menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Açık Oturum (481) | Çağrıcılar neden adalet istiyor? 

12 0
05.06.2025

Açık Oturum’un bu bölümünde Göksel Göksu’nun konukları “Adalete çağrı” bildirisine imza atan sosyolog Doğu Ergil ile eski turizm bakanları Ertuğrul Günay ve Bahattin Yücel oldu. Türkiye’de hukuk devletinin askıya alındığını ve yargının bağımsızlığını kaybettiğine dikkat çekilen bildirinin detaylarının konuşulduğu programda demokrasi arayışı, barış iklimi, yargının bağımsızlığı ve tepki çeken uygulamalar alındı.

Aralarında AKP’nin kurucularından eski Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ertuğrul Yalçınbayır, eski Kültür ve Turizm Bakanları Ertuğrul Günay ve Bahattin Yücel, eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Doğu Ergil ve çok sayıda akademisyen, hukukçu, bürokrat ve siyasetçinin bulunduğu 19 kişilik bir ekip, yayınladıkları bir bildiriyle iktidara “adalet” çağrısı yaptı. “Hukukun üstünlüğü yoksa adalet yoktur” denilen bildiride, devletin meşruiyetinin hukuktan geldiği vurgulandı ve “Türkiye’de hukuk devleti askıya alınmış, yargı yürütmenin etkisi altına girmiştir” denildi.

Anayasa Mahkemesi ve AİHM kararlarının uygulanmaması, keyfi tutuklamalar ve “gizli tanık” uygulamalarının eleştirildiği, “Adaletsizlikle malul bir ülkede güvenlik, refah ve özgürlük sürdürülemez. Türkiye’de hukuk devleti askıdadır. Yargı bağımsızlığı ortadan kalkmıştır. Bu, bir beka sorunudur” denilen bildiride imzası olan 19 isimden biri olan Doğu Ergil, kuvvetler ayrılığı ilkesine ve özerkliğe dikkat çekerek “Özerklik çekiç haline gelir” değerlendirmesini yaptı. “Biz ölçüleri kaçırdık” diyen Ergil şunları söyledi:

“Sadece hukukta, yönetimde, ekonomide değil, yaşamın bütün alanlarında ölçüleri kaçırdık. Ölçüsüzlük, kontrolsüzlük demek. Yani eldeki erkin, her alandaki erkin nasıl kullanılacağını, nereye kadar kullanılacağını, toplumu nereye kadar götüreceğini ve nerede kırılmaların yaşanacağını bilmiyoruz demek. İşte kuvvetler ayrılığı bu ölçülerden biridir. Yani kuvvetler birbirlerini dengelerler ve denetlerler. Böyle bir bağımsızlık söz konusu değildir. Yani yasamada, yargıda, yönetimde bunların hepsi özel alanlarında devlet dediğimiz........

© Medyascope