menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Berrin Sönmez yazdı: İktidarın vahşi kapitalizme ve modern öncesine dönme girişimi

22 9
24.05.2025

AKP’nin 23 yıllık iktidarında yapılan Anayasa değişikliği (sanırım 15-16 kez) sayısına yakın bir başka değişiklik de eğitim sisteminde gerçekleştirildi. Sık değişimin sakıncalarını en iyi bilmesi gereken Bakan Yusuf Tekin ise eğitimde sistem değişikliğinin hızını arttırmak ister gibi görünüyor.

Bakan Tekin, statükoyu korumanın ve “Öyle devam edelim, olduğu gibi kalsın” demenin hiçbir fayda getirmeyeceğini belirterek, “Dünyada eğitim-öğretim süreçleriyle ilgili inanılmaz hızlı bir değişim yaşanırken biz hâlâ 1970’li, 1980’li yıllardaki gibi sizlere bilgi yüklemeye çalışan, size ısrarla ‘Şunu da öğrenin, bunu da öğrenin’ diye ders kitaplarına, müfredata koyan bir mantıkla hareket edersek çağı ıskalamış oluruz” dedi.

Bakanın 16 Mayıs 2025 tarihli 2. Öğrenci Çalıştayı’nda sarf ettiği bu sözlerini, Şubat 2025 tarihli Maarif Platformu raporunda yer alan önerilerle birlikte değerlendirmek yerinde olur. Ne de olsa bizim tarikat-cemaat vakıfları dediğimiz, kendisinin STK dediği yapılardan oluşan platform, Maarif Modeli adlı yeni sistemin kurucularından.

Bakan Tekin 1970 ve 80’leri işaretle zihinleri manipüle ederken gerçekte kurulan sistemin henüz iki yılını doldurmadığını pekâlâ biliyor. Ama sevdiği STK’ların (!?) değişim ihtiyacı gelmiş olmalı ki son rapora siyaseten zemin hazırlama gayretine girmiş. Eğitim süreçlerinde yaşanan hızlı değişimden kastı ise anlaşılan teknolojik gelişimlerin eğitim araç gereçlerine yansımasından ibaret. Ki bu durum sistem değişikliğini gerektirmez; yeni araç gereçlerin bakanlık tarafından okullara gönderilmesi yeterlidir. Tabii bu yeni araç gereçleri gönderirken pakete biraz da sabun ve temizlik malzemeleri eklerse harika olur.

Maarif Modeli’nden önceki son köklü eğitim sistemi değişikliği 2012 yılında yine AKP iktidarı tarafından gerçekleştirilmişti. Malum 4 4 4 sistemi yine AKP çoğunluklu bir TBMM Komisyonu kararı ile 11 Mart 2012’de kabul edildi. Sistemin kabulü, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor komisyonlarının ortak kararıydı.

Pedagojik açıdan bu yaş baremlerinin yaratacağı sakıncaya ilişkin eleştiriler hiç dikkate alınmadı. Fiziksel mekanın ortak kullanımı açısından gelişim psikolojisinin önerileri de hiç dikkate alınmadı. Tüm eleştiriler iktidar........

© Medyascope