Gıda krizine “Karadeniz Girişimi”
Ukrayna’daki askeri ihtilafın çözümüne yönelik son dönemde Rusya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Ukrayna arasında çaprazlama olarak başlayıp devam eden müzakerelerin başarılı olması halinde; geniş Karadeniz bölgesindeki yüksek tansiyonun sona ermesi, en azından epey bir düşmesi ve devamında da Rus bankaları ve şirketlerine yönelik Batı yaptırımlarının peyderpey kaldırılması bekleniyor.
Bu şartlar gerçekleştiği takdirde küresel gıda pazarındaki durumun da ciddi ölçüde iyileşebileceğine dair bir beklenti havası egemen. Rusya’dan Türkiye’ye, Afrika ülkelerine ve Orta Doğu’ya buğday, mısır ve petrol sevkiyatının önceki miktarlarda tekrar başlamasının, sadece gıda sıkıntısını gidermekle kalmayacağı, ama aynı zamanda temel ürünlerdeki fiyatları da düşüreceğine kesin gözüyle bakılıyor.
Uluslararası gıda güvenliğini olumlu manada doğrudan etkilemesi öngörülen “Karadeniz Girişimi”nin yeniden başlatılması, Suudi Arabistan’da gerçekleşen Rusya – ABD görüşmelerinin temel konularından birisiydi. Daha edinilen ilk bilgilere göre, taraflar karşılıklı mutabakat sağlayarak Rusya’dan dünya pazarlarına tarım ürünleri ve gübre temininin tekrar sağlanması konusunda anlaşmaya varmıştı. Bunun gerçekleşebilmesi için de, öncelikle Moskova ve Washington’un Karadeniz’de deniz taşımacılığının güvenliği noktasındaki problemleri bir an evvel çözmesi, Rusya ile ticaret partnerleri arasındaki uluslar arası finans ödemelerin yapılmasının önündeki engellerin kaldırılması ve de Rus bandıralı ticaret gemilerinin teknik bakımlarına ilişkin kısıtlamaların bertaraf edilmesi şart gözüküyor.
Rusya, bilhassa son on küsur yılda dünyanın en büyük buğday, mısır ve bitkisel yağ üreticilerinden birisi haline gelerek, gıda ihracatında yerküredeki ilk beş ülke arasına girdi.........
© Medya Günlüğü
