menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Anadolu insanı ve “feraset”

7 0
23.03.2025

Toplumumuzda kökleri uzak geçmişimize kadar giden, son yıllarda iyice belirginleşip müzminleşmeye başlayan, özellikle yaşam biçimi eksenindeki toplumsal yarılma gittikçe genişlemektedir maalesef.

Bir Anadolu hareketi olarak temel desteğini Anadolu’da ya da kentlerde yaşayan Anadolu insanından alan mevcut siyasi iktidarın vizyonu ve gündemi, kentli orta ve üst sınıflara mensup laiklik hassasiyeti yüksek insanlarımızın zihninde, kısmen siyasi atmosferin etkisi, kısmen de yeterince tanımıyor olmanın yarattığı ön yargıdan kaynaklanan olumsuz ve şüpheyle yaklaşılması gereken bir Anadolulu algısı yer etmesine neden olmuştur.

Peki Anadolu insanı gerçekte kimdir ve ne düşünür?

Anadolu’da doğmuş ve büyümüş, onun dine, siyasete, kimliklere ve genel olarak yaşama karşı duruşunu, neye sevinip neye üzüldüğünü, neyi önemseyip neyi geri plana ittiğini, birlikte yaşamış ve yakından görmüş bir birey olarak, Anadoluluyu anlatmanın hakkım olmanın yanında bir gereklilik olduğunu düşünmekteyim.

Dinsel fanatizm ve köktencilik ona yabancıdır, inancını daha çok kendi içinde ve samimiyetle yaşamak ister. Dinsel gelenekleriyle ve türlü ritüelleriyle ortaya koyduğu yaşam biçimi Şerif Mardin‘in deyişiyle “volk İslam’ı” ya da “halk İslamı’dır.”

Günümüzde kimi insanların bilgisayar başında gayet güvenli bir durumda, cezasızlık şeklindeki fiili duruma dayanarak verdikleri kökten dincilik mesajlarının toplumda gerçek bir karşılığı yoktur. Demem o ki Anadolu toprağına köktendincilik tohumları ekilse ve........

© Medya Günlüğü