menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Süreç uzun ince bir yol

8 1
13.07.2025

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan NATO Zirvesi vesilesiyle düzenlediği basın toplantısında, DEM Parti’yle yakın zamanda yeniden görüşeceklerini açıkladı. Kürt vatandaşlarla hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını belirten Erdoğan, DEM Parti’nin parlamentoda güçlü potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Erdoğan’ın Brüksel’de sözünü ettiği görüşmenin gelecek hafta yapılacağı açıklandı. İlk görüşme 10 Nisan’da düzenlenmişti. O görüşme 13 yıl sonra ilk kez yüz yüze temas olma özelliğini taşıyordu. Görüşmede, PKK Kongresi vesilesiyle Öcalan’ın tecridinin kaldırılması, iletişim özgürlüğünün güvence altına alınması, PKK’nın silahsızlanma süreci için yasa talebinin ele alındığı, ayrıca sürecin nasıl ilerleyeceğinin ve nasıl gelişeceğinin değerlendirildiği DEM Partisi sözcüsü tarafından ifade olunmuştu. DEM Parti heyetinin kapsamlı sunumunu dinleyen Erdoğan’ın ise “Her şey hallolur, konuşmayacağımız bir şey yok” minvalinde konuştuğu keza DEM Parti kaynaklarınca belirtilmişti…

Erdoğan ile DEM Parti arasında önümüzde hafta yapılacak görüşmede de, sürecin nasıl ilerleyeceği ve nasıl gelişeceği konusunun tekrar gündemde olması ve 10 Nisan’dan bu yana kaydedilen gelişmelerin değerlendirilerek, önümüzdeki süreçte atılabilecek adımların ele alınması muhtemel..

Partisi’nin 1 Temmuz’daki grup toplantısında, bu görüşmeyi önemsediklerini açıklayan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Görüşmeyle herkesi kapsayan bir demokrasi, hukuk ve iç barışı sağlayacak yol haritasının ortaya çıkmasını umut ediyoruz” dedi.

Sürecin bir madalyonun iki yüzü gibi olduğuna işaret eden Bakırhan “Birinci yüzde demokratikleşme adımlarının atılması, ikinci yüzde silahsızlanma sürecinin yönetilmesi vardır. Silahsızlanma kapsamında PKK’ya ilişkin bir yasanın çıkarılması sürecin yasal temelini oluşturacaktır. Meclis komisyonu sonuç alıcı şekilde çalışırsa Türkiye’nin önü açılır. Çünkü demokratik çözümün ve barışın ikameti Ankara’dır, mekanı Meclis’tir” diye konuştu.

Sürecin ciddiyetine layık şekilde davrandıklarını ifade eden Bakırhan “Amerika’dan Almanya’ya, oradan İngiltere’ye dünya çapında barış diplomasisini örüyoruz” dedi.

DEM Parti’nin dış temasları

Gerçekten de, Öcalan’ın istekleri doğrultusunda DEM Parti’nin son aylarda bir diplomasi atağı içinde olduğu görülüyor. Bu çerçevede geçen yıl Strasbourg’a giden bir heyet 30 Eylül- 3 Ekim tarihlerinde Avrupa Konseyi’nde (AK) çeşitli diplomatik temaslarda bulunmuş, AKPM Sol Grup toplantısına katılmış, Eş Başkan Tülay Hatimoğulları bir konuşma yapmıştı. Heyet ayrıca, Avrupa Konseyi Siyasi ve Dış İlişkiler Genel Direktörü, İzleme Komitesi Başkanı, Sosyal Demokrat ve Yeşiller Grubu Başkanı, AKPM Başkanı, Genel Sekreteri ve İnsan Hakları ve Hukuk İşleri Genel Direktörü ile görüşmelerde bulunmuştu.

Görüşmelerde, AİHM kararlarının uygulanmaması, Türkiye’de insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü başlıkları altında yaşanan sorunlar, İmralı’da ağırlaşan tecrite ilişkin raporlar ve Kürt sorununun demokratik çözümü gibi konularda DEM Parti’nin görüş ve önerilerinin paylaşıldığı açıklanmıştı. Ayrıca, Türkiye ile AK üyesi ülkeler arasındaki ilişkilerin şeffaf ve demokratik zeminde yürütülmesi için partinin çabalarının devam edeceğinin altı çizildiği belirtilmişti.

Aralık ayında da DEM Parti temsilcileri Ankara’da, Avrupa Birliği Delegasyonu ile Almanya, Fransa, İspanya, Belçika, Yunanistan, ABD, İngiltere, Brezilya’nın da aralarında bulunduğu 31 ülkenin diplomatik temsilcileriyle bir yemekte bir araya gelmişti. Bu buluşmada Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları “Şimdi hepimize düşen görev barışçıl bir geçiş sürecini, her kesimin içinde yer alacağı bir yönetimin şekillenmesini sağlamaktır” demişti. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ile Can Atalay gibi isimlerin halen cezaevlerinde bulunduğunu belirten Hatimoğulları, bu hukuksuzlukların ortadan kalkması için bir an önce tecridin sona ermesi gerektiğini söylemişti.

Nisan ayı başlarında Rusya’ya giden bir DEM Parti heyeti de, bir dizi diplomatik temaslarda bulunmuştu. Heyet, Rusya Parlamentosunun alt kanadı olan Duma’da, Dış İlişkiler Komitesi ve Bölgesel Politikalar ve Yerel Yönetimler Komitesi ile ayrı ayrı görüşmeler yapmıştı. Görüşmelerde Öcalan’ın 27 Şubat’ta yaptığı çağrısı ile bu çağrının uluslararası etkilerinin değerlendirildiği anlaşılıyor. Ayrıca, Rusya’daki yerel yönetimler modelinin gündeme alındığı belirtiliyor. Heyetin, bölgesel barış ve demokratik çözüm perspektifinin güçlendirilmesi gereğini vurguladığı ve uluslararası ilişkilerde halk temelli diplomasiye verilen önemin altını çizdiği de kaydediliyor.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da Haziran sonlarında Almanya’da temaslarda bulundu. Berlin’de Federal Meclis’de düzenlenen kahvaltı etkinliğinde, tüm siyasi partilerin milletvekilleriyle bir araya........

© Medya Günlüğü