İBB soruşturması ve mücadele
18 Mart günü İmamoğlu’nun diploması iptal edilerek başkanlık adaylığını engelleme girişimi başlatılmış, ertesi gün çok sayıda İBB yöneticisi ve çeşitli iş insanları gözaltına alınmıştı.
Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından yargı ve polis eliyle gerçekleşen operasyonlar art arda geldi.
Gazetemiz baskıya gittiği sırada 229 kişi gözaltına alındı, bunlardan 74′ tutuklandı. En az 26 kişi adli denetime tabi tutulurken 8 kişi de ev hapsine konuldu.
Suçlamalar
Ekrem İmamoğlu ve İBB’ye yönelik saldırı dalgası başta iki yönden ilerliyordu: Yerel seçimlerde İstanbul’da DEM Parti ile kurulan ittifak üzerinden “Silahlı terör örgütüne yardım etme” ile diğer taraftan “yolsuzluk” ve “örgütlü suçlar” ithamları.
PKK’ye yardım etme suçlaması hemen çöktü. Bunda yüz binlerce insanın harekete geçerek Saraçhane mitinglerine katılması, çok sayıda şehirde yapılan protesto yürüyüşleriyle yükselen toplumsal itiraz etkili oldu. Böylece İBB’ye kayyım atama girişimi püskürtüldü.
İktidar bu durumdan sonra suçlamalarını “yolsuzluk” üzerine kurdu. Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu günden itibaren bir suç örgütü kurduğunu iddia ediliyor. İmamoğlu ve belediye bürokratları “rüşvet almak”, “ihaleye fesat karıştırmak”, “nitelikli dolandırıcılık” gibi bir dizi suçlamayla karşı karşıya.
Ancak gözaltına alınanlar sadece İBB’nin çok sayıda dairesini yöneten bürokratlar değil. Şoförler, mühendisler gibi çalışanlar da gözaltına alındı. Daha ilginci, operasyonların hedefindeki iş insanları.
Şirket sahiplerinin yüzde 70’inin AKP döneminde İBB’den ihale alan patronlar olduğu görülüyor. Bunların arasında Avrasya Tüneli gibi dev kamu projelerini üstlenmiş olup iktidara yakın olanlar da mevcut.
İktidarın amacı ne?
Ortaya çıkan genel tabloya bakıldığında 19 Mart’ta başlayan........
© marksist.org
