İklim krizi: Sıcak dalgası, orman yangınları ve yeni iklim düşmanı yasalar
Temmuz ayının ilk haftası, tüm Avrupa’nın güneyinde ve Türkiye’de sıcak dalgası ile başladı. 2024 yılı gezegenin en sıcak yılı olarak kayda geçtikten sonra 2025 yılı da yüksek sıcaklık ortalamalarıyla seyretmeye devam ediyor.
Bu hafta Güney Avrupa’da sıcaklıklar birçok yerde 40 dereceyi aştı, İspanya ve Portekiz 46 dereceyi gördü. İngiltere’deyse Wimbledon tenis turnuvası 32 dereceye varan sıcaklarla birlikte tarihinin en sıcak turnuvasını yaşadı. Fransa’da 40 dereceyi aşan aşırı sıcaklar nedeniyle 1900 okul eğitime ara verdi.
Fransa’da bir, İtalya’da dört kişi aşırı sıcaklardan kaynaklı rahatsızlıklar nedeniyle hayatını kaybetti.
Belçika’da, bu mevsimde 23 derece olması gereken sıcaklıklar 35 dereceyi aştı. Almanya’da dahi 40 dereceye yaklaşan sıcaklar nedeniyle bazı şehirlerin su kullanımına sınırlama getirildi.
Girit’teki orman yangınları nedeniyle 1500 kişi tahliye edildi.
Sıcak hava dalgası nedeniyle İsviçre ve Fransa’daki bazı nükleer santraller ya faaliyetlerini azaltmak ya da tamamen durdurmak zorunda kaldı çünkü aşırı ısınan sular nükleer santralleri soğutmakta yetersiz kalıyordu.
Bu sıcak dalgası herhangi bir hava olayı değil. Artık her yaz birkaç kez sıcak dalgasına şahit oluyoruz. İklim bilimci Michael Mann, son sıcak dalgasını değerlendirdiği bir söyleşide sıcak dalgalarına neden olan ısı kubbelerinin sayısının 1950’lerden bu yana üç kat arttığını açıkladı.1
Türkiye’de orman yangınları
Avrupa’nın güneyini vuran sıcak dalgası Türkiye’yi de etkisi altına almış durumda. Çanakkale, İzmir, Hatay gibi şehirlerde Haziran sonunda başlayan orman yangınları Mersin, Manisa, Bilecik, Tekirdağ, Adana, Sakarya, Bursa gibi 15 ile yayıldı ve büyüdü.
Üstelik henüz yazın başındayız. Meteoroloji örgütü, önümüzdeki hafta sıcaklıkların daha da artacağını, hissedilen sıcaklıkların 50 dereceyi bulacağını açıkladı.
15 ile yayılan yangınların en büyüğü ve en uzun süreni İzmir-Seferihisar yangınları oldu. En son yine İzmir’de Buca ve Ödemiş........
© marksist.org
