İyi ki doğdun Karl Marx: Çağların pisliğini devrimle temizlemek
Karl Marx, 207 yıl önce 5 Mayıs günü dönemin Prusya İmparatorluğu olan Almanya’nın Trier kentinde doğdu. 207 yıl önce kimse tarihin akışına müdahale edecek ve 150 yılı aşkın bir süredir dünyanın en tartışmalı figürlerinden birinin doğduğunu henüz bilmiyordu.
Ancak Marx, gençlik yıllarından itibaren gününün politik gelişmelerine hızla dahil oldu. Bonn’da hukuk okuyup ardından Berlin’de hukuk ve felsefe eğitimi gören Marx, Hegel’in eserleriyle bu dönemde tanıştı. Hegel’e ilgisi salt felsefi bir ilgiden değil, değişime olan bitmez tükenmez arzusundan kaynaklanıyordu. Hızla “Genç Hegelciler” adı verilen radikal liberallerden oluşan bir çevreye dahil oldu. İlk politik makalelerini de bu çevrenin dergisi olan Rheinische Zeitung’da yazdı. Burada yazdığı makalelerde imparatorluğu, özel mülkiyeti ve var olan toplumsal düzeni sert bir şekilde eleştiriyor ve gözünü yeni bir sınıfa, proletaryaya dikmeye başlıyordu.
Genç Hegelcilik’ten proletarya devrimciliğine
Avrupa’yı sarsan devrimlerin yılı 1848’e doğru gidilirken Marx’ın düşüncesi radikal bir şekilde dönüşüme uğramaya başladı. Değişime olan tutkusu onun Genç Hegelcilerle arasındaki son köprüleri de atarak komünizme yönelmesine yol açmıştı. Marx’ın objektifi hep politika ile belirleniyordu ancak politikayı bir tür ideal olarak görmüyor ona maddi bir zemin arıyordu. Marx için politika, dünyanın maddi altüst oluşunun aracıydı. Marx, işçi sınıfının bu maddi değişimi yaratabileceğini seziyor fakat ilk gençliğinde bunu net bir anlayışa oturtamıyordu. Proletarya, Marx için o zamanlar bir grup aydının felsefe içinde yapacakları devrimle harekete geçecek bir sınıftı. Ta ki 1844 yılında Silezyalı dokuma işçilerinin ayaklanmasını görene kadar.
Bu ayaklanmanın ardından Marx açısından artık proletarya özgürleşmenin aktif öğesidir. Maddi yapıyı yıkabilecek özneyi gözleriyle görmüştür ve bu Marx açısından felsefi geçmişinden radikal bir kopuşa işaret etmektedir: Salt iktidarı değiştirecek bir politik devrimin değil, bütün maddi yaşam koşullarını altüst edebilecek bir toplumsal devrimin........
© marksist.org
