menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

19 Mayıs ve bağımsız Türkiye hedefi...

9 0
19.05.2025

Türk milletinin kaderini değiştiren ve modern Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı tarihi bir dönüm noktası olan 19 Mayıs 1919, sadece bir tarih değil; bağımsızlık, diriliş ve özgürlük mücadelesinin simgesidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak işgale karşı direnişi başlatmasıyla milletin kaderi yeniden yazılmış, bu kararlı yürüyüş Lozan Antlaşması ile hukuki meşruiyet kazanmış ve Cumhuriyet ile taçlandırılmıştır.

Meseleye tam bağımsız Türkiye anlayışı ile bakacak olursak 100 yılda ne kadar yol aldığımızda ortaya çıkacaktır.

MONDROS MÜTEREKESİ ÇÖPE ATILDIĞI SÜREÇ

Mondros Mütarekesi sonrası Anadolu’nun dört bir yanında başlayan işgaller karşısında İstanbul’daki hükümetin sessizliği, Türk milletini çaresizliğe sürüklemişti. Ancak Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatması, bu sessizliğe bir başkaldırı olmuş ve Türk milletine umut olmuştur.

Bu adım, işgal kuvvetlerine karşı halkı örgütlemek, ulusal direnişi başlatmak ve “Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” ilkesiyle yola çıkmak anlamına geliyordu. Erzurum ve Sivas Kongreleri ile bu mücadele kurumsallaşmış, halkın desteğiyle Ankara merkezli yeni bir yönetim yapısı oluşturulmuştur.

Nihayet 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmış ve halk egemenliği esas alınmıştır.

LOZAN TÜRKİYE’NİN TAPU SENEDİDİR

Bağımsızlık mücadelesinin askeri başarısı Sakarya ve Büyük Taarruz zaferleriyle taçlandıktan sonra, sıra bu başarıyı diplomatik zemine taşımaya gelmişti.

24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması, Sevr Antlaşması’nı tarihe gömen ve Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası alanda tanınmasını sağlayan en önemli belgedir.

Bu antlaşma bize neler kazandırdı?

Türkiye’nin sınırları uluslararası alanda tanındı.

Osmanlı........

© Maraş Gündem