menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Toplum Mühendisliği ve Türkiye’de AK Parti Düşmanlığı

9 0
30.06.2025

2002 yılında iktidara gelen Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), ilk yıllarında geniş halk desteğiyle büyük reformlara imza attı. Ancak 2010'lu yılların ortalarından itibaren, özellikle 2013 Gezi Parkı olayları sonrası, hem Türkiye'de hem de uluslararası arenada partiye yönelik muhalefetin yoğunlaştığı gözlendi.
Bugün , AK Parti karşıtlığının son 10 yılda nasıl sistematik biçimde oluşturulduğu, hangi aktörlerin rol aldığı, hangi araçların kullanıldığı ve bu sürecin sosyopolitik etkileri neler onlardan söz etmek istiyorum..
2013 Gezi Parkı Olayları: Dönüm Noktası
Gezi Parkı protestoları, çevreci bir hassasiyetle başlayıp kısa sürede hükümet karşıtı geniş bir harekete dönüştü. Olaylar, AK Parti karşıtlığının ilk kez geniş kitlelere yayıldığı bir kırılma anıydı. Sosyal medya üzerinden organize edilen eylemler, hükümetin otoriterleştiği yönünde ulusal ve uluslararası kamuoyuna güçlü bir mesaj gönderdi. Bu süreçte geleneksel medya büyük oranda etkisiz kalırken, dijital mecralar bir "karşı-hikâye üretim merkezi" hâline geldi.
Medya ve Algı Yönetimi
Son 10 yılda özellikle Batı merkezli medya organlarında AK Parti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan aleyhine haberlerin yoğunlaştığı görüldü. The Guardian, New York Times, Der Spiegel gibi gazetelerde yer alan analizler, Türkiye’yi “otoriterleşen bir demokrasi” olarak tanımladı. Türkiye içindeki muhalif medya........

© Maraş Gündem