Ormancının Çığlığı!
Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünün Basın Gülen Yüzü Akif Karslı kardeşimiz , dün bize orman yangınları ile alakalı yazı yazar mısınız diyerek mesaj gönderdi..
Dün köşe yazımda : Dünyanın lokal olarak ısındığını Kahramanmaraş Antalya arasındaki ısı farkını yazdım.
Yaz ayları geldiğinde doğayla iç içe olmanın keyfi, maalesef çoğu zaman geri dönülemez acılarla son bulabiliyor. Türkiye'de her yıl binlerce hektar ormanlık alan, insan ihmali yüzünden çıkan yangınlarla kül oluyor. Bu felaketlerin büyük bir kısmının sebebi ne yıldırım düşmesi, ne de doğal afetler... Asıl neden; bir sigara izmariti, söndürülmemiş bir piknik ateşi veya ormana atılan bir cam şişe parçası.
Ne olacak şunun şurasında : Haziran, Temmuz , Ağustos, Eylül aylarında ormanda piknik yapmayalım, yapacaksa mangal yerine kavun, karpuz, domates, biber salatalık türü ile yapalım..
Birinci düşman : Cam Şişe Parçaları.
Çoğu insan farkında değil, ama ormana bırakılan cam şişe parçaları, tıpkı bir büyüteç gibi güneş ışığını yoğunlaştırarak kuru otları tutuşturabilir. Özellikle sıcak ve rüzgarlı günlerde bu durum dakikalar içinde büyük bir yangına dönüşebilir. Camı çöpe atmayıp doğaya atan her el, farkında olmadan bir ormanın kaderini belirleyebilir.
Piknik Ateşi: Keyif Mi, Felaket Mi?
Piknik alanlarında yakılan ateşler, genellikle yeterince söndürülmeden bırakılıyor. Kuru yaprakların ve çalıların bulunduğu alanlarda küçük bir kıvılcım bile büyük yangınlara yol açabiliyor. Ateşin tamamen söndüğünden emin olunmadan alandan ayrılmak, doğayı riske........
© Maraş Gündem
