menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Türkiye’de Basın Özgürlüğü

19 0
02.05.2024

Temel anlamda Basın Özgürlüğü, haber, fikir ve düşünceleri, çoğaltıcı araçlarla, serbestçe açıklayabilmek özgürlüğüdür. Bilgi ve düşünceleri serbest olarak toplayıp, yorum ve eleştiri yaparak çoğaltabilmek ve bunları serbest olarak yayımlayıp dağıtabilmek haklarını içerir ifadeleri ile tanımlanmaktadır.

Her yıl 3 Mayıs günü Basın Özgürlüğü günü olarak kutlanmaktadır.

Konuyu tarihsel olarak anlayabilmek için Tanzimat Dönemine kadar geriye dönmem gerekiyordu. Bende oradan başlamayı uygun buldum. Zira tarihi anlamak sonrasını anlamaya da yardımcı olacaktı. O nedenle bol bol makale ve tarih kitabı okudum.

Türk basın tarihinde bir resmi gazete olarak 'ilk' olma özelliğini taşıyan Takvim-i Vekayi, 1831 yılında yayın dünyasına girmiş ve üslendiği haber göreviyle birlikte Batılılaşma süreci içindeki Osmanlı İmparatorluğunda topluma çağdaş yaşam, görüş ve düşünceler açısından yeni bakış açıları kazandırma yolunda da önemli adımlar atmıştır.

Fransız İhtilali ile başlayan dönüşüm süreci Osmanlı İmparatorluğunda önemli yer almıştır.
Basın özgürlüğüne darbe vuran ilk yasaklar Fransız modeli yasaları ile başlamıştır. İmparatorluğun ilk Basın Kanunu 1864 ile basına dair ilk yasaklamaların yer aldığı 1858 tarihli ceza yasaları da Fransız menşeilidir.

Basın Özgürlüğünün, yasaklarla sınırlandırılmasının arşa çıktığı dönem ise Padişah Abdülhamit zamanına denk gelmektedir. Birinci Meşrutiyet sona ermiş ve İstibdat Dönemi başlamıştır. İstibdat Dönemi ve sonrası tarihten ders çıkarılacak niteliklere sahip........

© Manisa Meydan Gazetesi


Get it on Google Play