LÂİKLİK
Lâiklik Nedir?
Lâiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrı tutulması ve devlet yönetiminde belirli bir dinin esas alınmaması anlamına gelmektedir. Lâiklik bir ilke olup, aynı zamanda dinsiz veya farklı dinlere mensup olan kişilerin hiçbir dine inanmama, devlet eliyle tercih edilen belirli bir dine inanmama, mensup olmama ve inanç hürriyetine sahip olmadır. Lâiklik ilkesinin esas alındığı ülkelerde, bireylerin tam anlamıyla inanç hürriyetine sahip olmaları gerekmekte ve devletten bu inanç ve ibadet hürriyetine, inanmaya, inanmamaya veya farklı dinlere inanmaya saygı duyması ve karışmaması, haksız ve hukuka aykırı müdahaleleri kaldırması beklenmektedir.
Ülkemizde Lâiklik İlkesinin Yeri
Türkiye Cumhuriyeti lâik bir devlettir. 1982 Anayasasının 1. maddesiyle Türkiye Devleti’nin bir Cumhuriyet olduğu ve Cumhuriyetin nitelikleri madde başlıklı 2. maddesiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin, toplumun huzuru, millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk Devleti olduğu belirtilmektedir. Görüldüğü üzere ülkemiz devlet biçimi Cumhuriyet olup, bu devlet biçiminin de belirli özellikleri ve nitelikleri bulunmaktadır. Bunlardan birisi de lâiklik olarak karşımıza çıkmaktadır.
Türkiye Cumhuriyeti’nde Lâiklik İlkesinin Kabulü
1921 Anayasası’nda ve 1924 Anayasası’nın ilk halinde lâiklik ilkesine yer verilmediğini görmekteyiz. Ancak 1924 Anayasası’nda yer alan “Devletin dini İslam'dır” şeklindeki ifade, 1928 yılında yapılan değişiklikle kaldırılmakta ve lâiklik yolunda önemli bir adıma imza atılmaktadır. Bu kapsamda Teşkilât-ı Esasiye Kanunu olarak adlandırılan 1924 Anayasası’nda 05.02.1937 yılında yapılan önemli değişiklikle Türkiye........
© Manisa Meydan Gazetesi
