menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Zehirli Kültür Mantarı: Dominantlık

13 0
01.07.2025

Türkiye dominant kavramıyla geniş anlamda 1990’larda bir televizyon dizisi ”Bizimkiler’le tanıştı. O dizideki ”dominant anne” vurgusu ve karşısındaki baskılanan, biraz silik baba tiplemesi ile dominasyon gündelik hayatımızda daha çok yerini aldı.

Her şey önce o mükemmeliyet duygusu ile başlıyor. Ortam, masa, çevre mükemmel olsun duygusu sahibini ele veriyor. İçinde bastırılamayan dominantlık duygusunu açığa çıkarıyor. Psikoloji dominant şahsiyetlerle alakalı muhtelif tespitlerde bulunmakta. Çocukluğunda anne sevgisini yaşayamayanlar, çocukken eşitsizlik muamelesine maruz kalanlar ve bir de geleneksel yolla geçen ve aileden, anne, babadan aktarım yoluyla gelen dominantlık türleri mevcut.

Nedir öyleyse dominantlık? Genel anlamıyla okulda, iş yerinde yahut herhangi bir cemiyette karşı tarafı, bulunduğu ortamı ya da evlilikte eşlerden birinin diğerini baskılaması demektir.

Cemiyette dominasyon/baskılama uygulayan bir başka insan türü daha var ki onlar da elde ettikleri bazı beceriler yoluyla kimliklerini var etme, elde ettikleri ticari başarı, devlette ve özel sektörde ele geçirdikleri kimi etiketler, makamlar vs yollarla bulundukları ortamlara zorunlu olarak dominasyon/baskılamada bulunurlar. Bu tür insanların dominantlıkları çevrelerindeki insanları pasif ve edilgen duruma getirir. Üretme ve kabiliyetlerini gösterme kapasitelerini ortadan kaldırır. Bu tarz dominasyonlar bazen sürekli olmakta, bazen de bir noktada el değiştirebilmektedir. Eşlerden biri, şirketse........

© Maarifin Sesi