menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Her Fâninin Kitâbe-i Zevâli ‘HÜVE’L-BÂKİ’

6 0
13.04.2025

Yazının başlığı, kaynakçasını yazmayı unuttuğum notlarımın arasındaydı. Nereden alıntıladığımı hatırlayamadığım gibi epeyce bir tarama yaptığım halde kaynağa ulaşamadım. Ancak II. Meşrutiyet dönemi basınını tararken bir makalede rastladığımı hatırlıyorum.

Bu dönemde neler yazılmış, ne iddialı cümleler kurulmuş, nice kudretli kalemler ahkâm kesmiş, kehanetlerin bini bir paraya piyasaya sürülmüş. İnsanlığın kurtuluşuna ve hezimetine dair bütün sırların kendinde olduğunu vehmeden niceleri çalakalem yazmış-durmuş. Hâlbuki Balkanların elden çıkışının arifesinde, Cihan Harbine girmeye bir kaç yıl kala yaşanmış tüm bunlar. Herkes kendisinden ve kendi fikrinden fazlasıyla emin. Başkalarının fikri ise kulak kabartmaya değmez lakırdıdan ibaret. Osmanlı Devleti’nin tarih sahnesinden ayrılacağı yılların yekûnu ise bir elin parmakları sayısı kadar.

İnsanın faniliği ne kadar gerçekse, kendisini ebedi hissettiği de o kadar gerçek. Atalar “İyilik yap denize at, balık bilmezse Hâlık bilir” sözünü boşuna söylememişler. Yapılan iyiliğin sahibinin bilinmesi, ya da bir iyiliğin kimin tarafından yapıldığının meçhul olması o iyiliğin kıymetini düşürmez. Kıymetli olan ise, hatıralarda tatlı bir anı, yüzlerde mütebessim bir çehre oluşmasına katkı sağlayacak bir hayat hikâyesinin ardından terk-i dünya eylemek.

Teftiş ve müfettiş kavramları genellikle devletin soğuk yüzünün ve demir yumruğunun uzantısı olarak algılanır. Müfettişler devletin ilgili organlarınca kendilerine verilen yetkiyle görev ifa ederler. İlerleyen süreçte bu yetki, kerameti kendinden menkul zanneden görevliler eliyle etik olmayan süreçlere evrilebilir. Aslında her bir görevlendirmeyle birlikte yetkinin sınırları da belirlenir. Gayet dar olan bu sınırındışında, başkaca bir yetki kullanımı ya da güç gösterisi sergilenmesi yasal da değildir, etik de değildir. Ancak yetkinin sınır dışına taşması ya da bilerek taşırılması, özel ya da kişisel talep ve alanlara sirayet etmesi gibi olumsuzluklar da söz konusu olabilir.

​Dolayısıyla teftiş ve müfettiş, toplumun........

© Maarifin Sesi