Ruslar Galip Gelecekler! Müslümanlar Sevinecek!
Teo politik Bir Okuma Öngörüsü…
Günümüz gelişmelerini düşündüğümüzde, Kuran-ı Kerim’in Rum Suresi’nde çok ilginç bir olay bildirilmiştir.
Olay ayetlerde şu şekilde bildirilmektedir:
“Rumlar yenildiler (2)
Bu mağlubiyetten sonra yakın bir yerde onlar galip geleceklerdir (3)
Birkaç sene içerisinde olacaktır ki emir önünde sonunda Allah’a aittir ve o gün müminler sevineceklerdir (4) Bu (galibiyet) Allah’ın yardım etmesi ile olacaktır. O (Allah) dilediğine yardım eder ve O çok güçlü ve çok merhametlidir (5)” (Rum Suresi:2-5)
Bu ayetlerle birlikte, ayetlerin açıklanması bağlamında bir hadis de aktarılmaktadır.
Hadis ise şu şekildedir:
Rivayete göre Sasaniler (İranlılar) bir savaşta Rumlara karşı galip geldiler. Haber Mekke’ye ulaşınca müşrikler sevindiler ve bu durumu Müslümanların aleyhine yorumladılar. Kısa bir süre içinde bu ayetler nazil oldu. Hz. Ebubekir, müşriklere “Allah gözünüzü aydın etmesin! Allah’a yemin ederim ki Rumlar İranlılara yakın bir zamanda galip gelecekler.” dedi. Bunun üzerine müşrikler, bahse girmek istediler. Hz. Ebubekir de üç yıl süre belirleyip on devesine bahse girdi.
Durumdan Hz. Peygamberi haberdar edince, Hz. Peygamber “ayetteki ‘bid’a sinîn’ ifadesi üç ile dokuz yıl arasını ifade eder. Deveyi artır, süreyi de uzat” dedi. Hz. Ebubekir, deveyi yüz ve süreyi de dokuz yıl yaptı. Neticede Rumlar, 627 yılında İranlılara galip geldiler. Kuran-ı Kerim ayetleri gerçek çıkmış ve Peygamberin sözü doğrulanmış oldu. Hz. Ebubekir, bahse konu olan yüz deveyi aldı, Hz. Peygambere getirdi. Hz. Muhammed (SAV), develeri sadaka olarak dağıtmasını söyledi.
Genel olarak, bu ayetlerin izahı bu şekilde yapılagelmiştir. Ancak şöyle bir soru hala cevap bekleyen güncel bir sorudur:
Ayette, açık bir şekilde “Rumların galip geleceği” (سَيَغْلِبُونَۙ) ifadesi yer almaktadır. Ve o gün, müminlerin ferahlayacağı (وَيَوْمَئِذٍ يَفْرَحُ الْمُؤْمِنُونَۙ) belirtilmektedir. Galibiyet kelimesinde gelecek zaman kipi kullanılmıştır. Peygamberimize gelen vahiy ise son ayet ile 632’de tamamlanmıştır.
Peki, mevcut anlayış çerçevesinde değerlendirdiğimizde, olmuş bitmiş bir olay için Cenab-ı Allah neden gelecek zaman kipi kullansın?
Bu soruların........
© Küresel İfşa
