Kendini saklamış bir sanatçının izinden ‘Kitabın Rüyası’
Kitap satın alırken, bağımlısı olduğumuz yazarlara ait olması kadar, tasarımı da dikkat çekiyor. Bir kitapçıya giriyorsunuz ve yeni çıkanlarda bir kitapla göz göze geliyorsunuz. Adeta “Bana dokun, beni al, götür” diyor. Peki sizi böylesine çeken tasarımcıları merak ediyor musunuz?
İşte Gazeteci Aslı Atasoy, “Kitabın Rüyası” adını taşıyan belgeselinde dünyanın en çok kitap kapağı tasarlayan ismi sanatçı Birol Bayram’ın hikâyesini anlatıyor. Birol Bayram, 26 yılda yaklaşık 6 bin kitap kapağı üretmiş. Bu da aslında yapay zeka hesaplamalarına göre 63 milyon okura ulaşması, 630 bin evde yer alması demek. Adeta bir kültür inşası...
Belgeselin yönetmeni de olan gazeteci Aslı Atasoy, “Bu film, görünmeyen bir sanatın, kendisini saklamış bir sanatçının izini sürüyor. Birol Bayram, 26 yıl boyunca 6 bin kitabın kapağını tasarlayarak aslında her bir okuyucunun belleğinde iz bıraktı. Benim için bu belgeselin iddiası, ‘bakmak’ ve ‘görmek’ arasındaki o derin uçurumu göstermek. Bir kitabın kapağında gördüğünüz tasarım, aslında onu üreten sanatçının iç dünyasının bir yansıması. Bu sadece bir sanatçının öyküsü değil; aynı zamanda benim de bir kadın yönetmen olarak kendi ‘görme’ serüvenimin izini sürdüğüm bir film” diyor.
Aslı Atasoy, soru soran bir gazeteci olarak şahane bir işe imza atmış.
Kitabın Rüyası’nda ayrıca Ahmet Ümit, Zeynep Atakan, Yekta Kopan, Mehmet Y. Yılmaz, Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Horasan, Selçuk Altun, Sevengül Sönmez, Tibet Sanlıman ve Gamze Varım da kendi kişisel hikâyelerinden yola çıkarak kitap kapakları ile olan ilişkilerini anlatıyor.
Birol Bayram’ın sanatına odaklanan belgeselde karikatürist, illüstratör ve çizer kimliğiyle sanat dünyasında çok yönlü çalışmaları da yer alıyor. Bayram, belki de dünyanın en fazla kitap kapağı tasarlayan sanatçılarından biri olarak biliniyor. Edebiyat ve sanat dünyasında kalıcı bir etki yaratan sanatçı, uzun yıllardır Türkiye’nin en büyük yayınevlerinden birinde görsel sanat yönetmeni olarak görev yapıyor. Filmin görüntü yönetmeni Hakan Kasırga, müzik Eren Kazım Akay, ses tasarımı Ender Akay, renk editörü Cenk Erol ve kurgusu Nehircan Atabek, Oğuz Ok, Yusuf Elifbaş imzasını taşıyor.
Bugün özel gösterimini Atlas 1948 Sineması’nda yapacak olan ‘Kitabın Rüyası’ daha sonra festival yolculuğuna çıkacak.
Bugün ‘Apolitik’ soruları TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca yanıtladı.
Güne başlarken bir ritüeliniz var mı?
Bazen alarmdan önce uyanırım. Bedenim değil, alarm değil; vicdanım, aklım kaldırır beni. Gözümü açar açmaz su içerim, sonra derin bir nefes... Günün tüm programını aklımdan geçirip, eksik bir şey olup olmadığını düşünürüm; günü o an kısaca yaşar, olasılıkları düşünürüm...
En son hangi kitabı okudunuz?
Tanıl Bora’nın ‘Demirel’ kitabını okudum; ama her gün okuduğum bir kitap daha var: Anayasa. Çünkü........
© Korkusuz
