Mehmet Şimşek sıradan bir AKP’lidir
Türkiye’de ekonomide yaşanan her hareketlilik sonrasında ekranlarda hemen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek beliriyor. TRT’nin tek kanalı döneminde yayın kesildiği zaman ekranda hemen yer alan sedefli maşrapa gibi hem de. O zamanlar fotoğrafın yanında tam da bugünü anlatırmış gibi “lütfen bekleyiniz” yazısı yer alırdı. Ekrandaki bu görüntü anında yayının geleceği bilindiği için beklenirdi. Bugünkü bekleme hali tam da “Godot”u beklemektir.
Mehmet Şimşek katıldığı canlı yayınlarda siyasi soru almıyor. Bunu da “benim işim ekonomi, siyaseti başkaları yapsın” diye açıklıyor. Eğer böyle bir kategori var ise “Siyaset yapmayan bakan” tipinin tek örneğidir Mehmet Şimşek. Haklarında yaptıkları açıklamalar nedeniyle dava açılan TÜSİAD yöneticileri de alanları ekonomi olmasına karşın Şimşek’in ilgi alanında değildi. Yurtdışına beraber katılacakları toplantıya gidememeleri de “ekonominin alanı” değildi bu yüzden mesele bile edilmedi.
Şimşek’ e göre ekonomiyi olumsuz etkilese de Ekrem İmamoğlu’nun muhatap olduğu hukuksuzluklar da siyasetin işi. Katar’da bununla ilgili gelen soru da bu nedenle yanıtsız geçiştirildi. Bu geçiştirme hali yanıttan daha etkili haber oluyor ama bunun bile farkında değiller. Sorunun Katar’da geldiğini de atlamayalım. Sadece TGRT’de katıldığı programda 2 şoktan söz etti. Birisi Trump’ın ekonomiyle ilgili açıklamaları diğeri İmamoğlu. Yaşanan şokların atlatılmasını “programın işlediğinin en temel göstergesi” olarak tanımladı. İsim vererek, İmamoğlu nedeniyle para çıkışının olduğunu ama son 2 haftada bu paranın geri dönmeye başladığını ekonomi programının “sağlıklı” işleyişine örnek gösterdi. Gerçekten memleketin işi çok ama çok zor.
Şimşek’in ekonomi tablosu
Bakanlık koltuğunda 2’nci yılı bitti sayılır Şimşek’in. İlk oturduğu zaman da “sabır” istemişti ve “ileriki yıllarımız en iyi yıllarımız” olacağı müjdesini vermişti. Ama olmadı. Aslında oldu. Bankalardaki mevduatın yüzde 78’i nüfusun yüzde birine ait. Bankalarda hesabı bulunanların yüzde 89’unun 10 bin liradan daha az parası var. Ülkenin en zengin yüzde 1’i ülkedeki toplam varlıkların yüzde 42’sine sahip. Kalan nüfusun yüzde 58’i de geri kalanı adil paylaşmıyor, piramit gibi aşağıya iniyor. Bu gelir dağılımı eşitsizliğinde Türkiye dünyada 15’inci sırada. Üstünde Katar altında Zambiya var. İlk sıralarda hiçbir Avrupa ülkesi........© Kısa Dalga
