menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Malatyalı depremzede çocuklara kültür ve sanat terapisiyle ulaştılar

26 5
22.04.2025

“Malatyalıyız tamam ama Aslantepe'yi, kent müzelerini, gramofon ve fotoğraf müzesini, sanat merkezini bilmeyen birçok çocuk vardı. Biz bir yerleri gezmiyorduk, çocuklarımıza gezdirmiyorduk daha doğrusu. Gezilere katılan çocuklar özellikle Aslantepe’de binyıllar önce bir yaşanan hayattan etkilendiler. Tablet ve telefonla doğdukları için Gramofon ve Fotoğraf müzesinde gördükleri araçlara inanamadılar…”

Zeynep Doğan, gencecik bir öğretmen adayı. Malatya’da yürütülen “Kültür ve Sanatla Rehabilitasyon” projesinin gönüllüsü olarak deneyimini anlatırken heyecanla gözleri parlıyor:

“Bunu bir proje olarak görmedik. Biz burada ne yapabiliriz? Nasıl daha fazla yararlı olabiliriz? Sadece bunu düşündük. Sonuçta çocuklara dokunabildik, buna inanıyorum.”

Maraş depremlerinde Malatya’daki can kaybı resmi rakamlara göre 1.393. Kent, resmen yerle bir oldu: 4 bin 655 bina ve 12 bin 83 bağımsız bölüm yıkıldı. Şehir genelinde kurulan 75 konteyner kentteyse halen toplam 113 bin kişi yaşıyor.

Üstelik bölgede devam eden sarsıntılarla travma tetikleniyor, hasar ve yaralanmalar oluyor…

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı’nın nazik davetiyle hafta sonu Malatya’daydım… Bu sayede hem kentin sorunlarını hem de sivil toplumun ortaklığıyla ne kadar önemli işler yapılabileceğini gördüm. Zira deprem afetini yaşayan kentlerin, barınma gibi temel ihtiyaçların dışında sosyal desteğe ihtiyacı büyük.

Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı, Türkiye Mozaik ve Sivil Toplum İçin Destek vakıflarının hibe programına başvurdu ve geçen yıl Malatya’da “Kültür ve Sanatla Rehabilitasyon” projesini başlattı.

Deprem sonrasında pek çok kentte çalışan Türk Psikologlar Derneği ile iletişim kuran KBGV,........

© Kısa Dalga