Neymiş demek ki… KKTC güvenli değilmiş
Adli yılın kapanış oturumunda KKTC’deki suç oranları, şekilleri ve yaşları son derece dikkat çekti. Ben her gün köşe yazısı yazdığım için devamlı haber sitelerini tararım. KKTC öyle bir yer oldu ki mutlaka her gün ama her gün ya kaçak vakası ya da uyuşturucu tutuklaması görebilirsiniz. Haftada birkaç kez hırsızlık ya da zimmete para geçirme vakasına şahit olabilirsiniz. Kazalar deseniz her gün ama her gün kaza vardır. Yani şu güzelim adada aslında hiçbir suç işlenmiyor algısı olsa da her gün yayınlanan haberlere baktığınızda her gün ama her gün mutlaka asayiş sorunlarının yaşandığına şahit olursunuz.
Dünyada bazı güvenli olmayan ülkeler vardır. Zaman zaman haberlerini okursunuz. Örneğin Meksika çok güzel bir ülkedir ama kesinlikle güvenli değildir. Yolları sokakları çetelerle doludur ve eğer dikkatli olmazsanız ölebilirsiniz. Keza Venezuela da öyledir. Yaşanan ağır ekonomik koşullar yüzünden ister turist olun ister kendi vatandaşı her an bir soygun girişimi ya da yaralama yaşayabilirsiniz.
Bir zamanlar Bulgaristan da rüşvetler ülkesiydi. Avrupa Birliği'ne girdikten sonra azalma olmuştur belki.
Dün bir açıklama yapıldı ve ortaya yeniden KKTC’de işlenen suç oranları ifade edildi. Cezaevi ağırlıklı olarak üçüncü dünya ülkelerinden gelen suçlularla dolu. Üniversiteye öğrenci diye geliyorlar ve suça karışıyorlar. Elimizde çok güncel veri yok ancak geçmiş yazılarımdan hatırladığım bazı verileri sizlerle paylaşmak istiyorum. Normalde Polis Genel Müdürlüğü her yeni yıl başlangıcında ya da sonunda suç oranlarını ve şekillerine yer veren uzun veriler açıklardı. Son birkaç yıldır ben bu tür açıklamalara rastlayamadım.
Bir istatistik var elimde. İstatistiği incelediğinizde aslında bir yılda şu küçücük ülkenin nasıl bir açmazın içinde olduğunu, hiç güvenli olmadığını ve yolda yürürken, kafede otururken başınıza her an bir şeyin gelebilme ihtimalinin olduğunu anlarsınız.
Eğer kadınsanız ve yalnızsanız birileri size tecavüz etmek için her an saldırabilir, sözlü ya da fiziki tacize uğrayabilirsiniz.
Örneğin size ait olmayan bir kavganın ortasında dayak yiyebilir ya da ölebilirsiniz.
Benim evime hırsız girmez demeyin; örneğin 2018 yılında 325 ev veya binada hırsızlık yapıldı, diğer hırsızlık suçlarının sayısı 1479 olarak kayıtlara geçti. 254 dolandırıcılık suçu işlenirken, 606 da mala hasar suçu var.
Düşünebiliyor musunuz bir yıl........
© Kıbrıs Postası
