Onur Olguner: Pek çok binamız, deprem riskli gruba giriyor…
Kimse alınganlık göstermesin, ya da yarası olan gocunsun… Kuzey Kıbrıs, işlevsellik uzak sivil toplum örgütlerinin adeta çöplüğüdür. Son zamanlarda bunların sayılarında artış da var. Bunlar bildiri ya da ziyaret örgütleridir. Geçtiğimiz günlerde Mimarlar Odası’nı ziyaret edip, Oda Başkanı Onur Olguner’le, son derece verimli bir sohbet gerçekleştirdim. Mimarlar Odası, bir meslek odası. Onur Olguner, çok rahatsız olduğumuz sürü anlayışının dışında. Göreve geldikten sonra ekip arkadaşlarıyla çok verimli çalıştıklarını duymuştum. Sohbetimizde yerinde gördüm, dersen yanlış olmaz. Değişimle, verimlilik organizasyonuyla işlerin nasıl hızla düzeldiğinin örneği Mimarlar Odası’nda var. İlgilenenlere Mimarlar Odası’nı ziyaret etmeyi salık veririm.
Sözü fazla uzatmayayım… İşte Onur Olguner’e sorduğum sorular ve aldığım yanıtlar…
Hasan HASTÜRER: Sayın Başkan, öncelikle odanızı tanıyalım. Mimarlar Odası ne işler yapar, görevleri nelerdir?
Onur OLGUNER: Öncelikle odamıza hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum. Sizin gibi duayen bir gazeteciyi Lefkoşa Surlariçi’nde bulunan merkez binamızda misafir etmek bizim için çok değerlidir.
Biz Mimarlar Odası olarak yasamızda da tanımlandığı gibi “kamu yararına hizmet veren” ve “kamu niteliğindeki bir meslek örgütüyüz.” Bu sebepten dolayı çalışmalarımızda sadece üyelerimize değil, aynı zamanda mimari konular aracılığıyla kamuya da elimizden geldiğince faydalı olmaya çalışıyoruz.
Bu hizmetlerden ilki belki de toplum tarafından en fazla bilinenidir: Mimarlar Odası Vize Bürosu.
Mesleki denetimi yaptığımız bu vize bürosunda aynı zamanda her vatandaşın evini, iş yerini ve binalarını yaparken yasaların önünde eşit muamele görmesini de sağlıyoruz. Dahası, sağlıklı binaların hayata geçmesi için önemli bir rol üstleniyoruz.
Bunun yanında son bir yılda özellikle imar planları ve emirnameler konusunda aktif rol almak için özen gösterdik.
Tarihi kültürel miras ile ilgili yaptığımız çalışmalardan, sadece bu yıl içinde basmış olduğumuz 11 adet mimari kitaba kadar; imar planlarından deprem ve yangın felaketleri ile ilgili çalışmalara kadar geniş bir çalışma yelpazemiz bulunuyor.
Tüm bu çalışmaları, kamu görevi yapan bir meslek odası olduğumuzun bilinciyle sürdürüyoruz.
Hasan HASTÜRER: İmar planları konusu açılmışken, imar planlarında rolünüz nedir?
Onur OLGUNER: Her ne kadar imar planlarını şehir plancı dostlarımız koordine ediyor olsalar da, sahada olan ve detayları bilen teknik uzmanlar olarak imar planlarının hazırlanma sürecinde önemli bir paydaş olma görevini üstlendik.
Bu süreçlerde savunduğumuz........
© Kıbrıs Gazetesi
