menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Gazi YÜKSEL’den Değerini Belgelemiş Bir Kitap: “Geçmişten Günümüze Kıbrıs’ta Fotoğraf Vitrinimiz”

6 0
13.04.2025

Kıbrıs Türk basınında uzun yıllar foto muhabirliği görevinde de bulunan fotoğraf sanatçısı Sn. Gazi YÜKSEL’in, günümüzden tam 30 yıl önce yazınsal arşivlerimize kazandırmış olduğu büyük boy ve 175 sayfalık “Geçmişten Günümüze – Kıbrıs’ta Fotoğraf Vitrinimiz” adlı belgesel içerikli kitabı, aradan geçen yıllara karşın değerini hiç eskitmemiş ve her sayfası ile gerçek bir arşivlik belge olduğunu çoktan kanıtlamış, bir kitaptır.

1995 tarihli bu ilk kitabından sonra ve yine fotoğraf – fotoğrafçılık sanatı üzerine sekiz kitap daha yayınlayan Sn. Gazi YÜKSEL, yıllardan gelen bilgi, birikim ve donanımı ile bugün, özel üniversitelerimizden biri olan YDÜ’de de fotoğrafçılık üzerine dersler vermektedir.

Sn. Gazi YÜKSEL’e bu çok değerli kitaplarını arşivlerimize kazandırdığı için teşekkür ederim…

Gazi YÜKSEL

Kimdir?

“17 Ekim 1963’te Lefkoşa’da doğdu.

Babası, “Bizim Saatçi” olarak bilinen saat tamircisi Halit Yüksel, annesi ise terzi İlter Yüksel’dir. Haydarpaşa Ticaret Lisesi’nden mezun olduktan sonra, 1981 yılında Birlik Gazetesi’nde gazeteciliğe başladı.

1985 yılında Türk Ajansı-Kıbrıs’a girdi.

Burada, 15 yıl Foto Muhabiri olarak hizmet verdikten sonra emekliye ayrıldı.

Bu arada, 1991 yılından itibaren Yakın Doğu Üniversitesi’nde yarı zamanlı olarak Temel Fotoğrafçılık dersleri vermeye başladı. Emekliliğinin ardından YDÜ’nde tam zamanlı olarak hizmet vermeye devam etti. Halen İletişim Fakültesi’nde Temel Fotoğrafçılık, Basın Fotoğrafçılığı, Stüdyo Fotoğrafçılığı ve Reklam Fotoğrafçılığı dersleri vermektedir.

1987-2011 yılları arasında haber-spor-karanlık oda ve bilgisayar fotoğraflarından oluşan 11 kişisel fotoğraf sergisi açtı. Bu sergilerin bazılarını Ankara, Adana, İzmir ve Akşehir’de tekrarladı.

1999 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Uluslararası Fotoğraf Günleri’ni organize etmeye başladı. Bu etkinliği 2 yılda bir düzenlemeye devam etmektedir.

Evli ve iki çocuk babasıdır.

Yayınlanmış kitapları:

1995 – “Geçmişten Günümüze Kıbrıs’ta Fotoğraf Vitrinimiz”,

1997 – “Fotoğraf Kültürümüz”,

2001 – “Basın Fotoğrafçılığının Sırları”,

2001 – “Fotoğrafçılık Ders Notları”,

2007 – “Kıbrıs’ta Fotoğraf ve Fotoğrafçılık /1878-2006”,

2009 – “KKTC Turizm Bakanlığı Fotoğraf Albümü”,

2010 – “KKTC Turizm Bakanlığı Fotoğraf Albümü”,

2010 – “Temel Fotoğrafçılık”.

Mustafa GÖKÇEOĞLU’nun

Tanıtım Yazısı…

Kıbrıs Türk halkbilimi üzerine sayısız araştırmaları, makaleleri, bildirileri ve çok değerli kaynak kitapları olan Sn. Mustafa GÖKÇEOĞLU, 25 Mart 1995 (Gönyeli – Lefkoşa) tarihli ve “Fotoğraf Vitrinimize Dair” başlıklı yazısında, bu kitapla ilgili duygu ve düşüncelerini, şu sözlerle paylaştı:

* * *

“Öncesizlik ve sonrasızlık içerisinde zaman ırmağı dur durak bilmeden akıp gitmektedir. Dünyanın her yanındaki fotoğrafçılar gibi ülkemizin fotoğrafçıları da parmaklarını tetiklere (deklanşörlere) biteviye bastıkça, doğa ve canlı varlıkların anlık görüntülerini yakalayıp kalıcı kılmaktadırlar.

Yaşam denen o çok bilinmeyenli denklemin çeşitliliği, gerçekten ilginçtir.

Fotoğraf sanatındaki görüntü çokluğu da olayın göstergesi değil mi?

Işık karşısında kimyasal maddelerin tepkimesiyle nesnelerin görüntülerini ak kâğıda aktarma yöntemi olan fotoğrafçılık, çok eskilere dayanmaktadır. Kıbrıs Türk Toplumunun fotoğraf makinesiyle tanışması ve........

© Kıbrıs Gazetesi