menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Bir Kente Hafıza Kazandırmak: Prof. Dr. Uğur Ulaş DAĞLI ile “Mağusa Kent Müzesi” Üzerine…

10 0
18.05.2025

Bugün sayfamızda bir kitap tanıtımını değil; bir kentin hafızası üzerine, yaşadığı kente yıllardan beri çok büyük emek veren, ilgi ve hassasiyet gösteren, araştırmalar, makaleler ve bildiriler yayınlayan, özetle, aklını, yüreğini ve ruhunu Mağusa’ya vakfedenlerden biri olan, Sn. Prof. Dr. Uğur Ulaş DAĞLI ile yapılmış sohbeti, konuk edeceğiz…

* Mağusa Kent Müzesi fikri, ilk olarak ne zaman ve nasıl doğdu?

Mağusa Kent Müzesi fikri 2010’ların başında doğdu. Kuzey Kıbrıs’ta kentlerin kendi hafızasını yansıtabileceği, kimliğini anlatabileceği bir kent müzesinin yokluğunu hissediyorduk. Özellikle kimlik sorunu yaşayan kentler için bu yokluk, bir ihtiyaçtan öte, bir aciliyetti. Mağusa gibi çok katmanlı, çok kültürlü bir şehirde bu boşluk daha da belirgindi. Biz de bu boşluğu fark ederek, kentin belleğini görünür kılacak bir müze fikriyle yola çıktık. Bir grup gönüllüyle birlikte müzenin gerekliliğini savunmaya, anlatmaya ve hayata geçirmek için mücadele etmeye başladık.

* Bu süreç nasıl ilerledi? Hangi adımları attınız?

Öncelikle farkındalık yaratmaya çalıştık. Seminerler verdik, yerel ve merkezi yönetimlerle görüşmeler yaptık. Üniversitedeki görevim dolayısıyla konuyu akademik platformlara taşıdım; projeler, araştırmalar, öğrenci çalışmalarıyla zenginleştirdik. Gazetelerde yazılar kaleme aldık, sergiler açtık. Fakat ne yazık ki bu çabalar uzun yıllar boyunca sadece farkındalık aşamasında kaldı. Her ne kadar yetkili mercilerden beklediğimiz destekleri alamamış olsak da, kentte bu müzenin gerekliliği konusunda giderek büyüyen bir ortak bilinç oluştu. Bu bizim için çok önemliydi.

* Bu noktadan sonra, dernekleşme süreci nasıl gelişti?

Pandeminin ilk yılı olan 2020’de daha örgütlü hareket etme ihtiyacı duyduk ve “Mağusa Kent Müzesi Girişim Grubu”nu kurduk. Birkaç yıl süren gönüllü çalışmalardan sonra bu yapı 2022 yılında resmileşti ve Mağusa Kent Müzesi Derneği – kısa adıyla MAKEMÜD – halini aldı. Bu adımla birlikte faaliyetlerimiz daha kurumsal, daha sürdürülebilir bir düzeye ulaştı.

* Derneğinizin temel amacı nedir?

Amacımız Mağusa’nın çok kültürlü yapısını belgelemek, kaydetmek ve gelecek kuşaklara aktarmaktır. Kentte iz bırakmış olayları, kişileri, objeleri, mekânları yani kentin hafızasını sistematik bir kurgu içerisinde toparlıyoruz. Bu sadece geçmişi anlatmak değil; geçmişten bugüne, bugünden yarına bir köprü kurmak demektir. En genel anlamıyla yapmaya çalıştığımız kentin hafızasını dijital ve fiziksel ortamlarda çağdaş yöntemlerle görünür kılmak, hatırlamak, hatırlatmak ve yaşatmaktır. Biz bu belleği,........

© Kıbrıs Gazetesi