menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Milletvekillerine, “trafik kurallarına uymama” hakkı mı tanınıyor?

19 6
11.02.2025

Medyadan bir haber:

“Mevcut milletvekillerine tanınan ‘ceza muafiyeti’ uygulamasının kapsamı genişletildi ve görevde bulunmayan eski vekillere bu ayrıcalıktan yararlanma hakkı getirildi. Böylelikle sayıları 3.600’ü bulan eski ve yeni vekil, tüm trafik kurallarını ihlal edebilecek; ‘kırmızı ışıkta da geçse,’ ‘hatalı park da yapsa,’ ‘hız sınırını aşıp radara da yakalansa artık tek kuruş trafik cezası ödemeyecek. Plakaya yazılan cezalar da TBMM tarafından ödenecek.”

Haberde, alınan kararın yürürlüğe girmek üzere Meclis başkanının onayını beklediği belirtildi.

Yanlış duymadınız, bu Patagonya’dan bir haber değil, TBMMM’de alındığı belirtilen bir karar.

Bu, açıkça milletvekillerine, “ömür boyu trafik kurallarını ihlal etme hakkı” tanındığı veya tanınacağı anlamına geliyor.

“Trafik kurallarını bedavaya ihlal etme hakkı,” statü ve maddi kazanımlarını iyileştirmeyi bir başarı göstergesi ve bunun sağlayacağı hazzı “mesleki bir tatmin” aracı olarak gören TBMM üyelerinin, özellikle son yıllarda artış gösteren yeni çıkar ve ayrıcalıklar elde etme yönündeki girişimlerinin son aşaması...

Bir hak veya imtiyazın, sahip olunan statünün gereği veya yürütülen görevin niteliği ve fonksiyonuyla ilişkili olarak sağlanması anlaşılabilir bir şeydir.

Bu bağlamda bazı görevlerde, o görevin özelliğinden doğan nedenlerle, görevi yerine getirenlere başkalarına tanınmayan haklar, muafiyetler sağlanabilir veya istisnalar getirilebilir.

Ancak, bir kişinin trafik kurallarına uymama hakkı elde etmek için yoğun bir çaba harcaması, bu hakkı elde ettiğinde muaf tutulacağı cezadan sağlayacağı maddi kazanç ve sonuçta elde edeceği ayrıcalıktan bir başarı ve tatmin hissi elde etmesi, anlaşılabilir bir şey değildir?

Milletvekilleri böyle bir ayrıcalığı neden ister? Ayrıca bu tür bir ayrıcalığa sahip olmanın, yürüttükleri hizmetin fonksiyonları açısından ne gibi bir zorunlu nedeni ve gerekçesi olabilir?

Görevde olsun veya olmasın, milletvekillerine veya bir başka devlet yetkilisine, görevleriyle rasyonel ve fonksiyonel yönden bir ilişkisi olmaksızın trafik kurallarını ihlal etme hakkı tanıyan bir ayrıcalık, hiç bir “meşruiyet” ve “makuliyet” çerçevesine sığdırılamaz.

Google arama motoru ve yapay zeka araçları üzerinden yapılan bir araştırma, milletvekillerine sağlanan böylesine absürt ve hakkaniyetsiz bir imtiyazın sadece Türkiye’de olduğunu,........

© Karar