menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Mona’nın gözlerinden zihinsel bir renk arşivi

31 0
02.06.2024

Tatile çıkacaksanız yanınıza Thomas Schlesser’in Timaş’tan çıkan ‘Mona’nın Gözleri’ni de alın. Işıtan Tual Şekercigil’in müthiş bir çeviriye imza attığı romanın ‘İnci Küpeli Kız’dan bir ayrıntı basılan kapağı da harika. Romanın kahramanı Mona kör olma tehlikesi ile karşı karşıya. Dedesi Hennry ise onu psikiyatristler yerine 52 hafta boyunca üç büyük müzeye götürüyor. Roman boyunca Mona ile 52 tablonun farklı bir okumasını yaparken, tablolardaki renklerden ‘zihinsel bir arşiv’ yapacaksınız.

Yaz en sevdiğim mevsimdir... Çocukluğumdan beri yazlarım ile ilgili ne varsa, onları hep çoğaltmışımdır, ‘yaz romanları’, ‘yaz filmleri’ ve ‘yaz şarkıları’ gibi. Her yaz mevsiminde uzun kış aylarına nazaran daha farklı bir okuma yaptığımı da anımsıyorum, ‘Ayşegül Tatilde’ (Sümer Yayınevi), ‘İki Sene Mektep Tatili’ (İyi Gün Yayınları) ve ‘En Tatlı Yaz’ (Bilgi Yayınevi) gibi. Geçen hafta Timaş Yayınları’ndan çıkan ‘Mona’nın Gözleri’ni de ‘yaz romanları’ kategorisine alacağım, bana iki harika ‘yaz gecesi’ yaşattı. Bu yaz tatile çıkacak zümredenseniz, yanınıza mutlaka Thomas Schlesser’in ‘Mona’nın Gözleri’ni de alın, her şeyden önce Işıtan Tual Şekercigil’in çevirisi müthiş.

Thomas Schlesser

Bir metni tamamen yerlileştiren çevirileri de, metni anlamda bozan kelimesi kelimesine çevirileri de sevmiyorum, örneğin Can Yücel’in ‘Snoopy’ çevirileri beni hep rahatsız etmiştir... Işıtan Tual’ın çevirisiyse tıpkı Aziz Üstel’in çevirileri gibi okurunu alıp bir başka ‘yaz mevsimi’ne uçuruyor. ‘Mona’nın Gözleri’ için Işıtan Tual’i de Timaş Yayınları’nı da kutlarım. Romanın kapağı da harika bir tasarım. Çocukluğumda mor mürekkepli iade ‘Teksas’ ve ‘Tommiks’ aldığım çok olmuştur, onlar Kadıköyü’ndeki Efes ve Feza sinemalarının yanındaki merdivenlerde satılıyordu, Timaş Yayınları bize Thomas Schlesser’in romanını da ‘benzer şekilde’ takdim ediyor. Belki mor mürekkep yok ama dört yüz sayfalık kâğıt sırtına Vermeer’in ‘İnci Küpeli Kız’ından bir ayrıntı basılmış.

Romanın asıl kahramanı on yaşındaki Mona mı yoksa onun dedesi Henry mi, tartışılabilir. Ben ‘asıl kahraman’ için size Henry ismini vereceğim, çünkü sizlerden biri de tıpkı Thomas Schlesser gibi Mona diyebilir. Evet, her şey Mona’nın bir gün, durup dururken, altmış üç dakika boyunca kör olmasıyla başlıyor. Doktorlar ilk başta ‘geçici ismik atak’ teşhisi koyarlarsa da, zamanla bunun sıhhatinde tereddütler doğar. Mesele, küçük Mona’nın bir daha körlük yaşayıp yaşamayacağında beliriyor, doktorlar aileye bir şey söyleyemiyor.

Kızın elli yedi yaşındaki batık babası Paul ve kırkına yaklaşmış hafif uçuk kaçık annesi Camille ise ayrı derttir. Onlara kızlarını psikiyatriste götürmeleri öneriliyor, ancak dede Henry farklı........

© Karar


Get it on Google Play