menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kuşlardan Tımarhane’ye okuru uçuracak sayfalar

15 0
09.06.2024

Büyüyen Ay’ın ‘Kuşlar Kitabı’na ve ‘Ben Bir Tımarhâne Kaçkınıyım’a bayıldım. Ali Nazîmâ Bey’in ‘Kuşlar Kitabı’, son yıllarda en güzel sayfa tasarımı olan kitap. 6 farklı kaynaktan derlenen resimleriyle de bir matbûat şaheseri! Anıl Göç’ün yayına hazırladığı ‘Ben Bir Tımarhâne Kaçkınıyım’ın tefrikasını ‘37 ve ‘38 yıllarının Son Posta gazetelerinde arşiv çalışması yaparken görmüş ancak okumamıştım. Bu yüzden kitabı bir gecede bitirdim, çok da eğlendim. İyi ki Büyüyen Ay kitapları hayatımızda var!

1970’li yıllarda, Bilgi, e, Koza, Yankı, Baskan ve K yayınlarının bastığı kitapları hiç kaçırmazdım. Maalesef ‘80’li yıllardan son yedi sekiz yıla kadar onlar kadar hoş kitaplar basan yayınevleri hiç olmadı, ama Remzi’nin ‘Çilek’ dizisini ve Oğlak kitaplarını bu çölün dışında bıraktığımı da bilin.

Benim açımdan sevindirici olan, son yedi sekiz yıl içinde, takip ettiğim ve bastıklarını kaçırmamaya çalıştığım yayınevlerinin ortaya çıkmasıdır. Bu yüzden sık sık ‘70’li yılların bereketinin yeniden dönüş yaptığı hissini yaşıyorum: Büyüyen Ay, Ötüken, Domingo, Timaş, Jaguar, Doğu Batı, Sözcükler, Hece ve Fihrist gerçekten ‘şiir gibi’ kitaplar basıyorlar.

Büyüyen Ay’ın ‘Kuşlar Kitabı’na ve ‘Ben Bir Tımarhâne Kaçkınıyım’a bayıldım. Ali Nazîmâ Bey’in ‘Kuşlar Kitabı’, bana göre, son yıllarda en güzel sayfa tasarımı olan kitap.

Altı farklı kaynaktan derlenen resimleriyle de bir matbûat şaheseri! Ancak, niçin ‘Çocuk Kitapları’ dizisine alınmış, anlamadım. Çünkü yediden yetmişe herkesin çok seveceği ve elinden düşürmeyeceği bir kitap basmışlar.

Kitaba Ali Nazîma Bey’in Maârif dergisinde 1891 ve 1892 yıllarında yayımlanan yirmi altı makalesinin dışında Mehmed Rüştü’nün ‘Keklik’ yazısıyla ‘Kuşlara Dair’ başlıklı bir bölüm eklenmiş. Bunlara gerek var mıydı, emin değilim, bununla birlikte ‘Kuşlar Kitabı’nın herkesin kitaplığında bulunması ve her ebeveynin çocuklarına alması gereken bir kitap olduğu muhakkaktır.

Anıl Göç’ün yayına hazırladığı ‘Ben Bir Tımarhâne Kaçkınıyım’ın tefrikasını ‘37 ve ‘38 yıllarının Son Posta gazetelerinde, arşiv çalışması yaparken görmüş, ancak okumamıştım. Bu yüzden kitabı bir gecede bitirdim, çok da eğlendim. ‘Ben Bir Tımarhâne Kaçkınıyım’, Faruk Küçük isimli bir şahsın tuhaf hikâyesidir. Faruk........

© Karar


Get it on Google Play