Ümmet-millet tartışması
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türk Kürt Arap ittifakı” vurgulu konuşmasını, “vatandaşlık” kavramını vurgulayarak eleştirmek doğru olurdu. Çünkü Erdoğan partisinin lideri de olsa, Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olarak politika açıklıyordu o konuşmasında… Bunun iç ve dış yankılanmalarının nasıl olabileceğini düşünmeliydi.
CHP lideri Özgür Özel’in Erdoğan’ı “ümmetçilik” yapmakla eleştirmesi ümmet-millet tartışmasına yol açtı. Özel’in “ümmet” polemiğinden sakınması, Cumhurbaşkanı’nı “vatandaşlık” kavramını esas alarak eleştirmesi gerekirdi.
Tabii Erdoğan hemen meseleyi itikadi açıdan ele aldı:
"Müslümanlar olarak Peygamber efendimizin buyurduğu gibi birbirimize kenetlenmemizin neresi yanlış be gafiller!..”
Tablo, artık aşmaya başladığımız dindar-laik kutuplaşmasının yeniden ortaya çıkmasıdır. Oysa bu kutuplaşma hem iki tarafın da kapsamlı ve analitik düşünmelerini frenlemiş, siyasetin değerler çatışmasını aşarak rasyonelleşmesini geciktirmiştir.
Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı sıfatıyla yaptığı “Türk Kürt Arap ittifakı” vurgulu konuşma, Arap dünyasında nasıl algılanır?...
2013-2020 arasında, Erdoğan’ın Suriye ve Mısır politikalarında kullandığı dil,
“Neo Osmanlı” gibi algılanmıştı. BAE Dışişleri Bakanı Bin Zayed’in, Medine’nin şanlı müdafii Fahrettin Paşa’yı “hırsız” diye suçlaması, Arap zihinlerindeki milliyetçiliğin Osmanlı’ya........
© Karar
