menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gazze’deki kan, Cannes’dan büyüktür

37 0
31.05.2024

77. Cannes Film Festivali, pek çok uzman ve eleştirmen tarafından festival tarihinin yarışma açısından en kötü senelerinden birisi olduğu spekülasyonlarıyla başladı. Evet, her ne kadar ünlü isimlere ait, ses getireceğini düşündüğümüz filmler içeriyor olsa da yapımların çok azı gerçek bir Altın Palmiye ruhu taşıyan filmler olarak tanımlanıyordu.

Cannes elbette üst tabaka bir film festivali. Sadece filmlerin yarıştığı ve odağında sinema olan bir festival hiçbir zaman olmadı. Her zaman Fransız Rivierası gibi zengin kesimin yerleşim yeri ve marina olarak kullandığı lokasyonu ile dikkat çekti ve dünya markalarının selebritiler vasıtasıyla tanıtımını, gösterişini yaptığı bir dünya arenası oldu.

Aynı kırmızı halıda hem bir kahve markasının o seneki reklam yüzü yürür hem de o yıl ödülü havaya kaldıracak olan kadın sanatçı... Sanatın ve marketingin birbirine geçtiği, en çok da sermayenin konuştuğu bir festivaldir Cannes. Ve tüm dünya olanı biteni yakından takip eder.

Geçen senelerde ödülü ülkemize kazandıran Merve Dizdar yaptığı konuşmadan dolayı bayağı bir gadre uğramış olsa da bu ne ilk ne de son olmuş, ülkenin kendi sanatçıları dahi kendi hükümetlerine bu festival aracılığıyla söylemek istediklerini söylemiştir. Pio Marmai’nin 2018 senesinde Paris’te hız kesmeden devam eden sarı yelekliler hareketine destek için çektiği filmle yarıştığını ve konuşması esnasında Macron’a ağza alınmayacak hakaretler ettiğini düşünürsek durumu daha da iyi anlamlandırabiliriz.

Bu yıl festivalin hem içerik hem de görsel olarak beklenenden daha düşük bir seyir zevki verdiğinden bahsetmeyeceğiz tabii. Bu şaşaanın hiçbir yerinde kendisine yer bulamayan “İsrail işgali” festivalin başka bir boyutuydu.

İsrail soykırımının hız düşürmeden devam ettiği bir ortamda festival, yapımcıların, aktörlerin ve aktivistlerin Gazze halkının içinde bulunduğu içler acısı vaziyetle alakalı olarak farkındalık yaratmak amacıyla kullandığı bir platform haline geldi; en azından bazı sanatçılar için.

Organizatörlerinin tartışmaları önleme çabalarına rağmen sanatçılar, Filistinlilerle dayanışmayı ifade........

© Karar


Get it on Google Play