Mukabele geleneğimiz nereden geliyor?
Mukabele kelimesi ‘iki şeyi birbiriyle karşılaştırmak’ anlamına gelir. Aktarıldığına göre, her Ramazan’da vahiy meleği Cebrail Hz. Peygamber’e gelir, o güne kadar inmiş olan Kur’an ayetlerini karşılıklı birbirlerine okurlarmış... Bir hadiste, ‘Allah’ın evleri’nde O’nun kitabını okuyan cemaati rahmet kaplayacağı, meleklerin onları çevreleyeceği’ rivayet edilir. ‘Allah’ın evleri’, camilerdir. Bu faaliyetin yapıldığı evler gibi başka yerler de hadisteki ‘Allah’ın evleri’ne dahil edilmiştir.
Bu yazımı, okuyucularımdan durumu müsait olanlar Ramazan’da vakit kaybetmeden mukabeleye başlasınlar diye böyle erkenden yazıyorum. Birçoğunuz gibi ben de çocukluğumdan beri her Ramazan mukabele okurum. Şimdi de evde okuyorum. Bir farkla: Eskiden yüzlerce, binlerce dinleyenim olurdu şimdi tek dinleyenim var, o da hanım… Ama kim bilir, belki böylesi daha makbuldür, Allah katında.
Mukabele kelimesi sözlükte ‘iki şeyi birbiriyle karşılaştırmak’ anlamına gelir. Başta Buhârî ve Müslim’in Sahîh’leri olmak üzere birçok kaynakta aktarıldığına göre, vahiy süresince her Ramazan’da vahiy meleği Cebrail Hz. Peygamber’e gelir, o güne kadar inmiş olan Kur’an ayetlerini karşılıklı (mukabele) birbirlerine okurlarmış (arza); Hz. Peygamber’in hayatta olduğu son Ramazan’da bu mukabele iki defa gerçekleşmiştir. Müslümanlar bu........
© Karar
