menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

Seçim öncesi abartılı ihtiyat

10 1
13.02.2025

Almanya 23 Şubat’ta yapılacak genel seçimler öncesi gerçi ekonomik kriz yaşanmıyor ama bir ekonomik kriz yaşanıyor hissiyatı doğurabilecek psikolojik eşiğe varmak üzere. Gayrı safi yurt içi hasıla 2024 yılında 2023’te olduğu gibi azaldı. Yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle, Alman ekonomisinin taşıyıcı motoru küçük ve orta dereceli işletmeler endişeli. Şubat ayında işsizlerin sayısının psikolojik eşik olarak görülen 3 milyon sınırını aşma tehlikesi var.

Partiler seçim propagandalarında kamuoyunda hakim olan ekonomik memnuniyetsizliğe çözüm olacak projelerle oy peşinde. Özellikle merkez partileri için klasik sorunların ötesinde bir de AfD sorunu var. Heyecan yaratmayan seçim vaatleri AfD’nin hanesine oy olarak yazılıyor. Son olarak yüzde 20 olarak açıklanan AfD’nin oy oranı yüzde 21’e çıktı ve seçim gününe kadar artma ihtimali de bir hayli yüksek.

Memnuniyetsizliği siyasi faydaya çevirme konusunda uzmanlaşan AfD’nin diğer partilere kıyasla önemli bir avantajı var. Yaptığı vaatlerin siyasi olarak çarpıcı olması yeterli oluyor. Yani sunduğu projelerin gerçekçi olması gerekmiyor. Oysa merkez partilerinin sundukları projeleri nasıl gerçekleştireceklerini de seçmenlerine anlatma zorunluluğu var. Merkez partileri anayasal kısıtlamalar, iç ve dış politik baskılar ile siyasi dengeleri gözeterek, heyecan yaratmaya çalışıyorlar ancak bunda pek başarılı oldukları söylenemez. Bu zorunlulukların etkisiyle abartılı bir ihtiyat gösteriyorlar.

***

Hıristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) başbakan adayı Friedrich Merz, AfD’nin desteğini de alarak Federal Meclis’te düzensiz göçü sınırlayan bir yasanın çıkmasını sağladı. Ancak Alman........

© Karar