Otoriter sistem kalıcı olabilir mi?
Trump da tıpkı Erdoğan gibi faiz oranlarını düşürmenin Amerika’nın ekonomik bekası için kaçınılmaz olduğu görüşünde. Amerika Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell’i görevden alma niyetinin piyasaları allak bullak etmesi üzerine bu niyetinden vazgeçtiğini açıklamak zorunda kaldı ve salı günü itibarıyla da piyasalardaki dalgalanma durdu. Ancak Trump, görevden alınması yasal olarak çok zor olan Powell’i muhtemelen açıklamaları ile sıkıştırıp faizleri indirme baskısı yapmaya devam edecek.
Trump FED konusunda geçici olarak da geri adım atmasına rağmen, Amerikan demokrasisinin en önemli üç ayağında ikisine, fiilen boyun eğdirmeyi şimdilik başardı. Amerikan Anayasa Mahkemesi (Supreme Court) ya Trump’ın istediği kararları veriyor ya da Trump bu mahkemenin verdiği kararları uygulamıyor. Trump bir diğer önemli kurum olan Amerikan Kongresini de kanun hükmünde kararnamelerle şimdilik işlevsiz hale getirdi.
Para politikalarının profesyonel ve tarafsız uzmanların gözetiminde değil de bir liderin beklentilerine göre belirlenmesi, Amerika ekonomisinin tarihi bir felakete sürükleyebileceğinin işaretlerini alan Trump geri adım atmış gibi görünüyor. İktidara gelmesinin üzerinden henüz 100 gün bile geçmeden ekonomi piyasalarının siyasi iradeye olan güveni ABD tarihinde hiç olmadığı kadar zedelendi. Ne agresif gümrük politikalarının ne de FED başkanına karşı yaptığı atağın bir zarureti yoktu.
***
Trump’ın tesis etmeye çalıştığı otoriter sistemin arkasında ne tür bir ideolojik arka plan var, bu........
© Karar
