Almanya’nın AfD sınavı
Alman siyasetinde gözler 23 Şubat’ta yapılacak genel seçimlerde iktidara kimin geleceğinden daha çok ana muhalefetin ne kadar oy alacağına çevrilmiş durumda. Kamuoyu yoklamalarında yaklaşık yüzde 30 oy oranına sahip Hiristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) başbakan adayı Friedrich Merz’in Almanya’nın yeni başbakanı olması neredeyse kesin. Merz yüksek ihtimalle üçlü bir koalisyonda yeni başbakan olacak ama dikkatler ana muhalefet partisi olacak Almanya için Alternatif (AfD) üzerinde.
Normal zamanlarda muhtemel koalisyon versiyonları, son dakika skandalları ve parti içi çekişmelerden müteşekkil yoğun bir gündem yaşanır son ana kadar heyecan sürerdi. Ancak bu seçimlerde durum çok farklı. Çünkü Almanya tarihinde ilk kez, merkez siyasetten gelmeyen aşırı sağcı AfD bu denli yüksek oy oranıyla ana muhalefet partisi oluyor. Geçtiğimiz seçimlerde yüzde 10 oy alan AfD’nin yeni seçimlerde kamuoyu yoklamalarına yansıyan oy oranı yüzde yüzlük bir artışla yüzde 20’e çıktı.
AfD 2013 yılında kuruldu ve kısa sürede Almanya’nın önemli bir siyasi aktörü haline gelmeyi başardı. Federal Almanya Parlamentosu’nda 2017 yılından beri temsil edilen aşırı sağcılar Almanya’nın 16 eyaletinin 14’ünde eyalet parlamentolarında bunuyor. Hem federal düzeyde hem de eyaletler düzeyinde oy oranları gün geçtikçe artan AfD’ye karşı merkez siyaset çaresiz. Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izlenmesine rağmen, AfD’nin........
© Karar
