menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ey KKM (Kur korumalı mevduat) sahipleri!

38 0
28.05.2024

Artık istenmiyorsunuz.

Aralık 2021’de başlayan KKM serüvenin sonuna yaklaşılıyor.

Birkaç ay içinde tıpkı TL’de olduğu gibi döviz kaynaklı KKM hesaplarınızın da kapatılması istenebilir.

TCMB her fırsatta bankalara “kapattın artık şu KKM’leri” demenin ötesine geçerek, KKM için zorunlu karşılık oranlarını 3’e kadar artırdı. Yani sizin bankaya yatırdığınız paranın 3’ünü banka, götürüp TCMB’ye yatırmak zorunda. Banka, bu zararını muhtemelen size verdiği kâr payı ve faizi azaltarak telafi etmeye çalışacaktır.

Ön Tavsiye: Vadesi dolan her KKM hesabınızı kapatın ve TL’ye dönün; elde ettiğiniz bu TL’lerle 32 gün vadeli katılım hesabı veya mevduat hesabı açın. Böylece uzun zamandır gerçekte, gelirsiz bir şekilde dondurduğunuz bu birikimleriniz de nemalanmış olur.

Kısa bir KKM tarihi: 2021 yılında TCMB, Beştepe’nin talimatlarıyla faizleri %8,5’e kadar indirince, bu faiz oranlarını beğenmeyen birikim sahipleri iki şey yaptı; önce taleplerini öne çekerek her tür malı erken satın almaya çalıştı ve/veya döviz satın almaya başladı. Bunun sonucunda enflasyon yükselmeye başladı; mesela Aralık 2021 tarihinde enflasyon, rekorlar kırarak aylık ,6’ya çıktı. Dolar da KKM’nin hemen öncesinde, Kasım 2021’de serbest piyasada 20 TL’lere kadar yükseldi.

KKM’nin devreye girmesiyle döviz kurları düştü ve 18 ay sonrasına kadar bir dolar tekrar 20 TL’yi görmedi.

Bu yazıda muhalif duygularla yapılan eleştirilere bir süreliğine kulaklarımızı tıkayıp, KKM ürününün gerçek etkisinin ne olduğunu irdeleyeceğiz.

1)Ekonomi yönetimi, birikim sahiplerine “paranızı TL’ye çevirin ve bankalarda KKM hesabı açın; eğer bankanın size verdiği nema, döviz olarak anaparanızı kurtarmıyorsa ilave kur farklarını ben ödeyeceğim” vaadinde bulunmuştu. Bu teklifin içerdiği ikinci bir avantaj vardı: Eğer alınan faiz/kar payları döviz olarak anaparayı aşan bir miktara çıkarsa, bu ek nema KKM sahiplerine kalacaktı.

Hemen belirteyim ki, son iki üç ay hariç bütün bu 30 aylık dönem boyunca, böyle bir durum neredeyse hiç yaşanmadı. Fakat birikim sahipleri hiç olmazsa paramız döviz olarak korunacak düşüncesiyle KKM’de devam ettiler.

Bu büyük, fakat kaçınılmaz bir yanlıştı KKM hesap sahipleri için.

Birikim sahipleri eğer bu 30 aylık dönemde paralarını KKM’ye değil de T.C. Hazinesinin çıkardığı tahvil ve sukuklara yatırsaydı, döviz cinsinden net para kazanabilirlerdi. Fakat 2024........

© Karar


Get it on Google Play