Ukrayna ‘Türkiye’ olur mu?
Üç yıl önce Ukrayna topraklarına saldıran Rusya üç gün içinde Kiev’i ele geçirip buradaki yönetimi değiştirmeyi planlıyordu. Oysa Ukrayna ordusu, Putin’in beklentisi hilafına, hiç dağılmadan hükümetiyle uyum içinde savunma savaşını sürdürmekten geri durmadı. Ama özellikle sivil halkın da son seçimde yüzde 73 oyla seçtiği yönetimin arkasında direnişe omuz vermesi dengeleri değiştirdi.
Ayakta alkışlanması gereken bir vatan savunması destanına imza attı Ukrayna halkı. Buna karşılık Türk kamuoyunun Ukrayna savaşına bakışında bir çarpıklık var. Rusya’nın güç kullanarak komşu ülkelerin egemenliklerini çiğnemesine, “Benim doğal ve tarihî mirasım” diyerek başka milletlerin toprakları üzerinde hak iddia etmesine itiraz etmeyi “Amerikancılık” diye görenler bile var.
İktidar medyasının bu konudaki tuhaf yayınlarının da etkisiyle sanki haklı olan taraf Ruslarmış, savaşı Ukrayna çıkarmış gibi bir anlayış hakim oldu topluma. Zelenski hükümeti için “Batı’nın tahrikine kapılıp yanlış şeyler yaparak Rusya’yı savaşa mecbur bıraktı ve ülkesinin bölünmesine yol açtı” deniliyor.
Batı dünyası bu savaşta -ister istemez- Ukrayna’nın yanında saf tuttuğu için olacak, Türk toplumundaki Batı karşıtlığı Rus sempatisi şeklinde tezahür etti.
Bizdeki Batı karşıtlığının tarihi ve güncel dayanaklarının mevcudiyeti ortada. Ancak Türkiye’ye yönelik tehditler 250 yıldır kuzey komşumuzdan geliyor. Çünkü ülkemizin coğrafi konumu ve diğer jeostratejik özellikleri bizi Rus yayılmacı siyasetinin hedefi yapıyor. Buna karşılık aynı özelliklerimiz bizi Rus yayılmasından zarar görme riski taşıyan Batı ülkeleri için “işbirliği yapılması zorunlu aktör” haline getiriyor. Dolayısıyla bağımsızlığını ve........
© Karar
