menu_open Columnists
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close

İSTİKAMET ÜZERE

14 12
15.01.2025

Modern dünya, teknolojinin ve yapay zekânın zirveye ulaştığı, insanın fiziksel sınırlarının yeniden değerlendirilme ihtiyacı ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bu bağlamda, makam ve mevki hırsı farklı bir boyuta taşınabilir.
Örneğin, insanoğlunun artık dijital kimlikler üzerinden güç kazandığı, teknolojik başarıların "mevki" yerine geçtiği bir dünyada, adalet ve eşitlik nasıl sağlanacak? Makamların yerini yapay zekâ liderlerinin alması durumunda, insanın ahlaki ve vicdani sorumlulukları nerede duracak?
Bir diğer boyut, kapitalizmin dijitalleşmesiyle beraber servet ve makam sahibi olmanın sanal evrenlerde (metaverse gibi) prestij unsuru haline gelmesi. İnsanlar, gerçek dünyada sahip olmadıkları güç ve statüyü dijital dünyalarda elde edebilir. Ancak bu, insan ilişkilerini daha mı derinleştirir yoksa daha mı yüzeysel hale getirir?
Ayrıca, toplumların hâlâ makam hırsına kapıldığı bir gelecekte, bireysel ahlakın ve toplumsal liyakatin rolü ne olacak? Teknolojinin sunduğu avantajlarla, bu gelişim ve değişim sonucunda insanlar makamları gerçekten bir sorumluluk olarak mı görecek, yoksa daha da büyük bir kibir mi yaratacak?
Bugün, teknolojinin yükselişiyle değişen ahlaki değerleri, insanın maneviyatla teknolojiyi nasıl dengelemesi gerektiğini ve geleceğin "liyakat" kavramını tartışarak güçlü bir modernite ortaya konabilir.
Çağımızda en çok bocaladığımız iki unsur var bir eliyakat ikincisi ahlaki değerler. Aslında ahlaki değerler ve liyakat konusunda medeniyetimizin öngördüğü ölçüler ortadadır. Mesela liyakat konusunda görev istenmez........

© Karadeniz'de sonnokta